/ gettyimages

Израелски самолети са нанесли този вторник удар в Бейрут, заради който шестима души загинаха, а 15 бяха ранени, съобщиха израелските въоръжени сили.

Според ливански източници на Ройтерс от силите за сигурност, израелският удар е бил насочен срещу командир на "Хизбула" в южно предградие на Бейрут, но няма информация от Йерусалим кой е бил обект на нападението и добавиха, че съдбата му е неизвестна.

Това е вторият удар по крепостта на шиитското движение "Хизбула" в рамките на два дни.

На фона на новините, Южен Ливан е изпълнен със стотици бягащи цивилни.

Израелските сили нанесе най-смъртоносното нападение на страната от 34-дневната война на Израел с Хизбула през 2006 г.
Броят на жертвите на вчерашните израелски удари срещу Ливан достигна 558 души, сред които 50 деца и 94 жени, а 1835 са ранени, предаде министърът на здравеопазването Фирас Абиад.

„Голяма част от тези хора, ако не всички, не са въоръжени лица и са били в домовете си“, съобщи министърът.

Израел драстично разшири въздушните си атаки, след като обеща да засили кампанията си срещу Хизбула след почти година на нарастващи враждебни действия с подкрепяната от Иран войнствена и политическа група.
Израелските въздушни удари убиха 274 души, включително 21 деца, в Южен Ливан на 23 септември, каза ливанският министър на здравеопазването.

Началникът на армията на Израел каза, че ударите на страната в Южен и Източен Ливан на 23 септември са били насочени бойната инфраструктура, която Хизбула изгражда от две десетилетия.

Израелската армия издаде предупреждения за жителите на Южен и Източен Ливан да евакуират определени райони

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел предупреди, че ситуацията в Ливан е “изключително опасна и тревожна.”

“Мога да кажа, че сме почти в пълноправна война", каза той пред репортери в понеделник. “Ако това не е военна ситуация, не знам как бихте го нарекли.”

Бомбардировките на Израел продължиха във вторник, като израелските отбранителни сили заявиха, че са ударили десетки цели на Хизбула през нощта и са продължили да предприемат атаки като част от това, което нарекоха “операция Northern Arrows.”

Междувременно IDF заяви, че Хизбула продължава да изстрелва ракети в Северен Израел, като въоръжената групировка обещава да продължи кампанията си до края на израелската офанзива в Газа.

Израел обеща да продължи атаките си в Ливан, заявявайки, че е необходимо да се гарантира безопасното завръщане на израелците в домовете в Северен Израел, които мнозина бяха принудени да евакуират от месеци на смъртоносен обмен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NBC News/REUTERS