/ iStock/Getty Images
Между половината и две трети от ледниците на планетата ще изчезнат до края на настоящия век, съобщиха Франс прес и АП, позовавайки се на научно изследване. Причината са климатичните промени.

Ограничаването на глобалното затопляне все пак може да спаси другата половина.
Изследването, публикувано в научното издание "Сайънс", дава прогноза за бъдещето на 215 000 ледника в целия свят.

Авторите обръщат внимание на важността да се ограничат емисиите на вредни газове, които са причина за повишението на температурите. 

Топенето на ледниците ще предизвика повишаване на океанското ниво и ограничаване на водните ресурси.
Мисля, че има малка надежда в нашето изследване, можем да променим поведението си, каза пред Франс прес Реджин Хок, съавтор на изследването. Нейната работа е съсредоточена върху ефекта, който би предизвикало затоплянето на планетата съответно с 1,5, 2, 3 и 4 градуса по Целзий. Целта е да се вземат правилните политически решения. 

Ако глобалното затопляне бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий, което е най-амбициозната цел в Парижкото споразумение за климата, 49 процента от ледниците по света ще изчезнат до 2100 г. Тази загуба би представлявала около 26 процента от общата маса лед. Малките ледници ще изчезнат първи. Нивото на морската вода ще се вдигне с около 9 см. 

Регионите, в които има сравнително малко лед - Алпите, Кавказ, западната част на САЩ, ще изгубят почти целия до края на века, казва Реджин Хок, професор в университета в Осло. "Ледниците там са осъдени."

Ако повишението на температурите достигне 4 градуса по Целзий - най-лош възможен сценарий, то най-големите ледници като тези в Аляска ще бъдат засегнати. 83 процента от всички ледници по света ще изчезнат. Това са 41 процента от цялата маса лед на планетата. Повишението на океанското ниво ще бъде с 15 см.

На пръв поглед разликата между 9 и 15 см не е голяма, но всъщност е много обезпокоително, казва Реджин Хок. Тя изучава ледниците по време на цялата си кариера. Колкото е по-високо нивото на морската вода, толкова по-голяма е вероятността от наводнения по време на буря
Това вече се случва - всяка година нивото на океана се повишава с около 3 мм.

Към момента светът се движи към затопляне с 2,7 градуса по Целзий. Това означава почти пълно изчезване на леда в Централна Европа, Западна Канада, САЩ, Нова Зеландия. 

Тези прогнози са по-тревожни от използваните от експертите по климата на ООН. Данните позволяват да се състави математически модел за предвиждане на бъдещето.

Новото изследване взима предвид процеси, които не са били включени в по-ранни изследвания, като ефекта от покриването на ледниците с отпадъци или отделянето на част от някои ледници в морето под формата на айсберги.

Изучаваните ледници не представляват повече от един процент от целия лед на Земята, но те се намират в райони, където температурата е близо до точката на топене. 

Изчезването на ледниците би имало последствия и върху водните ресурси. Те представляват воден резервоар за около 2 млрд. души. "През лятото в много региони е топло и сухо и ледниците компенсират тази загуба на вода", обяснява Хок. Стопяването не само ще промени сезоните, но и ще доведе до по-малко питейна вода, ресурси за земеделието и производството на енергия. 

Корабоплаването върху реките с ниско ниво на водата, туризмът в районите с малки ледници ще бъдат засегнати от топенето. 
Ограничаването на катастрофалните последици още е възможно, подчертава Реджин Хок. То обаче зависи от политическите решения.
 
Розалия Благоева/БТА