/ iStock/Getty Images
Не само топлината, но и влажността имат значение при измерването на глобалното затопляне, установи проучване, цитирано от Асошиейтед прес.

Учените казват, че само температурата не е най-добрият начин за измерване на климатичните промени и че така се подценява ефектът им в тропиците. Но отчитането на влажността на въздуха заедно с температурата показва, че климатичните промени от 1980 г. насам са близо два пъти по-сериозни, отколкото се изчисляваше досега, сочат резултатите от изследването, публикувани в списанието на Националната академия на науките на САЩ.

Енергията, генерирана от екстремното време като бури, наводнения и порои, е свързана с количеството вода във въздуха. Затова учени от САЩ и Китай са решили да използват метода за измерване, известен като еквивалентна потенциална температура, която отчита "енергията на влагата в атмосферата", каза съавторът на изследването В. "Рам" Раманатан, климатолог в университета на Калифорния Сан Диего и Корнелския университет. Тя се изразява в градуси, като температурата.

"Има два двигателя на климатичните промени - температура и влага", каза Раманатан. "А досега ние измерваме глобалното затопляне само по отношение на температурите".

С добавянето на енергията на влажността, "горещите вълни, дъждовете и други измервания на екстремното време се съотнасят много по-добре", каза той.

Със затоплянето на света, въздухът задържа повече влага, близо 7 на сто за всеки градус по Целзий. Когато влагата кондензира, тя освобождава топлина или енергия и "затова вали, вече проливно", каза Раманатан.

Освен това водната пара е мощен улавящ влагата газ в атмосферата, който усилва климатичните промени, поясни той.

От 1980 г. до 2019 г. светът се е затоплил с около 0,79 градуса по Целзий. Отчитайки и енергията на влагата, светът се е затоплил и овлажнил с 1,48 градуса по Целзий, се посочва в изследването. На тропиците тази стойност е четири градуса по Целзий.

Ако се съди само по температурата, изглежда, че затоплянето е най-отчетливо в Северна Америка, средните ширини и особено на полюсите и по-малко на тропиците. Но не е така, казва Раманатан. Високата влажност на тропиците превръща обикновените бури в тропически циклони и мусони.
БТА