/ БТА
Глобалното затопляне е засилило вероятността и интензивността на наводненията, които опустошиха Германия, Белгия през юли и отнеха живота на над 200 души и причиниха щети за милиарди евро, предадоха световните агенции, като се позоваха на изследване на експерти от инициативата Уърлд уедър атрибюшън (World Weather Attribution). Тя обединява учени от различни изследователски институти по света.

Появата на такъв епизод на екстремно време в тези райони е станало 9 пъти по-възможно заради глобалното затопляне, дължащо се на човешката дейност. Климатичните промени освен това са довели до увеличаване на количеството на дъжда в един ден с между 3 и 19 процента, казват учените.

Това е второ подобно изследване, в което учените правят ясна връзка между глобалното затопляне и природни бедствия тази година. Специалистите от същата инициатива изчислиха, че "горещият купол" над Канада и западните части на САЩ в края на юни би бил почти невъзможен без ефекта от климатичните промени.

Германия отпуска 30 милиарда евро за възстановяване от наводненията

Относно наводненията на 14 и 15 юли в Германия и Белгия, отнели живота на съответно 190 и 38 души, експертите сега казват, че климатичните промени засилват вероятността, но също и интензивността на събития, като тези през юли. Те подчертават, че са били счупени в много голяма степен исторически рекорди за дъждове, регистрирани в засегнатите зони.

Според учените за всеки 1 градус по Целзий, с който планетата се затопля, въздухът може да абсорбира 7 процента повече вода и когато тя се освободи, това причинява по-екстремни валежи.

Учените са успели чрез компютърни симулации и статистики да направят оценка на това как температурите са повлияли на дъждовете от втората половина на 19 век досега.
Германия ще трябва да отдели 30 милиарда евро за възстановяване на пострадалите от наводненията райони, а бедствието постави въпроса за спешните действия срещу климатичните промени в центъра на дебатите няколко седмици преди парламентарните избори в страната.
БТА