Прословутите с моногамността си албатроси се разделят все по-често заради промените в климата, защото затоплящите се води принуждават мъжките да търсят храна все по-далече, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета в Лисабон стигат до този извод, след като наблюдават 15 години черновежди албатроси на Фолклендските острови.
Обикновено само 3,7 процента от албатросите се разделят с избрания партньор, предимно заради неуспешен опит да създадат потомство. Дялът им нараства до 8 процента, когато температурата на водата се повиши, дори и след успешен любовен сезон.

Учените предлагат две обяснения как топлите води увеличават разводите сред албатросите. Първото е, че мъжките трябва да летят по-дълго, за да намерят храна и не се връщат по местата за развъждане навреме. Затова женските си намират нов любим. Възможно е също по-суровите условия да увеличават стреса сред птиците и те да гледат отрицателно дори на успешните съюзи. Така женските може да предпочитат да опитат късмета си с друг мъжки, с надежда че промяната може да улесни отглеждането на потомството.

Черновеждите албатроси живеят по 70 години. Те обитават южните океани. Учените са наблюдавали три колонии от общо 15 500 двойки от 2003 г.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Proceedings of the Royal Society B."
БТА