/ iStock/Getty Images
Бременните жени по цял свят се призовават да следят приема на парацетамол, като международни експерти настояват за добавяне на предупредителни етикети към опаковките с популярното обезболяващо.

Има нови изследвания, които показват, че парацетамолът може да повлияе на развитието на бебето в утробата, твърдят над 90 учени, клиницисти и специалисти по обществено здраве, съобщава новозеландският „Хералд“.

В „консенсусно изявление“, публикувано днес в списанието „Nature Reviews Endocrinology“, учените очертават притесненията си и предлагат да се предприемат допълнителни изследвания, за да се разберат ефектите от излагането на парацетамол по време на бременност.

Авторите са прегледали повече от 25 години изследвания, които сочат, че употребата на парацетамол по време на бременност може да бъде свързана с "неблагоприятни неврологични, урогенитални и репродуктивни резултати".

Декларацията, публикувана днес, призовава бременните жени да използват най-ниската доза от болкоуспокояващото, необходимо за лечение на техния проблем, и да говорят с медицински специалист като фармацевт, лекар или акушерка за всякакви притеснения. Това е особено важно, ако посягат към парацетамол, за да се справят с продължаваща болка или други проблеми.

Предупредителни етикети също трябва да бъдат включени в опаковките с лекарства, които включват парацетамол, според групата.

Говорителят на Кралския австралийско-новозеландски колеж по акушерство и гинекология заяви, че „няма ясни доказателства“, че парацетамолът има вредни ефекти върху нероденото бебе.

"Той се използва рутинно през всички етапи на бременността за намаляване на висока температура и облекчаване на болката", каза говорителят. 
БГНЕС