Убити са половината похитители на 19-те души, отвлечени в Египет
Убити са половината похитители на 19-те души, отвлечени в Египет / снимка: БГНЕС

Половината от похитителите на 11-те европейски и осем египетски граждани, които бяха освободени след десет дни в плен, са убити, заяви египетският министър на отбраната Хюсеин Тантауи, цитиран от Франс прес.

Министърът е информирал президента Хосни Мубарак за освобождаването на заложниците и е посочил, че половината от похитителите им са били убити, съобщи египетската държавна агенция Мена.

Египетската армия е изпратила командоси, които са освободили заложниците от лагер в Чад близо до границата със Судан, уточни източник от египетските сили за сигурност. Източник от президентството на Судан пък заяви, че суданската армия е убила шестима похитители и е пленила други двама в пограничен район между Судан, Египет и Либия.

Египетската държавна телевизия съобщи, че за освобождаването на 19-те заложници не е бил изплащан откуп. Телевизията се позова на официален египетски източник. Вчера представител на египетските сили за сигурност заяви пред АФП, че при преминаването на заложниците в Либия е платен откуп, но тогава се е намесила суданската армия и е убила шестима от похитителите. Това не бе потвърдено от друг източник.

Твърдеше се, че похитителите, чиято самоличност все още не е известна, са поискали 6 милиона евро откуп и са настояли преговорите да се водят само от Германия. Освободените заложници са 11 европейци – петима италианци, петима германци и една румънка – и осмината им египетски придружители. Според египетските сили за сигурност те ще пристигнат по-късно днес на военно летище близо до Кайро.

Освобождаването на заложниците бе потвърдено от румънското външно министерство и от италианския външен министър. Германското външно министерство обаче още не е дало такова потвърждение.