Убиецът на Политковская се укрива в Западна Европа
Убиецът на Политковская се укрива в Западна Европа / снимка: БГНЕС

Убиецът на руската журналистка Анна Политковская се крие някъде в Западна Европа. Това заяви Александър Бастрикин, председател на комисията към руската прокуратура, разследваща престъплението, съобщиха световните агенции. „Ние дори знаем в коя страна точно се намира", посочи Бастрикин на семинар в Санкт Петербург, но отказа да я назове. Според източник от правоохранителните органи е възможно непосредственият убиец на журналистката да е в Белгия, макар тази версия да не е единствената.

Русия е поискала съдебна помощ от няколко западноевропейски държави във връзка с разследването на убийството на журналистката Анна Политковская, предаде АФП. Сътрудничество е било поискано от Белгия, Германия, Швейцария и Франция. Става дума за съдействие при разпитването на свидетели във връзка с убийството на Политковская.

На 18 юни тази година разследващите убийството обявиха заключенията си. За престъплението бяха обвинени двамата братя от чеченски произход - Джабраил Махмудов и Ибрагим Махмудов, както и Сергей Хаджикурбанов. Беше съобщено, че е образувано отделно производство срещу прекия извършител на убийството - Рустам Махмудов, който се издирва.

Анна Политковская, която остро критикуваше нарушаването на правата на човека в Чечения, беше убита на 7 октомври 2006 г. в сградата, в която живееше в Москва.