Търсят родителите на русото ангелче от циганския катун
Търсят родителите на русото ангелче от циганския катун / netinfo

Детето, което бе открито в цигански катун в Гърция, се казва Мария и знае само няколко ромски думи, коментират гръцките медии.

Четиригодишното момиченце бе открито при рутинна полицейска проверка в град Фарсала, близо до Лариса, Централна Гърция.

Гръцката полиция се опитва да установи идентичността на момиченцето.

"Детето прилича на скандинавче или българче. Това е или отвличане, или трафик", казва полицейски представител, пожелал анонимност.

Гръцката полиция е изпратила на Интерпол всички доказателства, с които разполага за русото момиченце със зелени очи, включително ДНК проби, за да се търси възможно съвпадение в списъка на изчезнали деца. Гръцките власти са поискали още Интерпол да помогне в откриването на истинските родители на Мария, съобщи Ройтерс.

Детето е предадено на грижите на организацията "Усмивка за детето" и прокурор е поискал снимките му да бъдат публикувани, за да се помогне за откриване на истинските родители.

В отговор на молбата за помощ, от вчера са получени над 5000 обаждания от хора, които търсят изчезналите си деца, или предоставящи информация.

Заради мистерията с русия ангел без самоличност, както пише „Та неа", гръцките власти са се свързали и с други международни организации и благотворителни групи, които се занимават с изгубени или отвлечени деца.

Момиченцето очевидно е било подлагано на насилие, защото се държи агресивно. Констатацията на детски психолог е, че детето се държи като "звяр", пише „Труд".

Историята на детето разтърси цяла Гърция. След направени изследвания стана ясно, че ромите, с които живеела Мария, не са нейни биологични родители.

Четиридесетгодишна жена и 39-годишният й мъж са арестувани и обвинени в отвличане, а полицията разследва дали детето е жертва на трафик на хора. По време на разпита ромите са дали най-малко пет противоречиви отговора за това защо Мария живее с тях.

Смята се, че русокосото дете може и да е било отвлечено при раждането си. Според една от версиите на ромите те го купили от баща му българин за 80 евро. А според друга - срещнали българската му майка случайно в един супермаркет и я съжалили, тъй като нямала пари да го отгледа и взели детето, за да й помогнат.

Жената разполага с два различни документа за самоличност и други документи, които сочат, че двойката има 14 деца, като шест от тях следва да са се родили за по-малко от 10 месеца. Те получавали 2 790 евро месечно помощи за дете, съобщи източник от полицията.

Според някои информации 4-годишното момиченце е било принуждавано да проси.

Местният полицейски началник Василис Халастис заяви пред гръцката телевизия: "Винаги търсим изгубени деца. В този случай е обратното - биологичните, истинските родители. Това е безпрецедентно".