Доналнд Туск
Доналнд Туск / БГНЕС архив
Ще направя всичко по силите си ЕС и Великобритания да запазят тесни отношения в бъдеще, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европейския парламент в Страсбург.

Великобритания ще задейства процедурата за излизане от ЕС до края на март

Вратата на ЕС ще остане винаги отворена за нашите британски приятели, добави той. Туск посочи, че възможността оттеглянето на Великобритания от ЕС да се извърши без постигната договореност за бъдещите отношения е лош вариант за всички, особено за Лондон. Няма да се поддадем на заплахи, искаме спокоен развод, добави той.

ЕС призовава за успокоение на обстановката между Турция и Холандия

Туск изрази съпричастност с Холандия в спора й с Турция. Холандия е Европа и Европа е Холандия - място на свобода и демокрация. Ротердам е градът на Еразъм, разрушен от нацистите, с кмет от Мароко днес. Ако някой вижда там фашизъм, е изгубил връзка с действителността, коментира той.

Турция: Критиките на ЕС за спора с Холандия нямат никаква стойност

По повод последното заседание на Европейския съвет Туск посочи, че всички държавни и правителствени ръководители, в отсъствието на британските представители, са разговаряли честно за бъдещето. Единството на 27-те държави от ЕС е най-ценното, с което разполагаме, коментира той.

Туск: Евросъюзът остава ангажиран за Западните Балкани

Туск посочи, че Европейският съвет отчита влиянието на вътрешни и външни сили на Западните Балкани, които целят дестабилизация.
БТА