Близки и приятели на убития руски посланик Андрей Карлов
Близки и приятели на убития руски посланик Андрей Карлов / Gulliver/Getty Images

Анкарски съд, който разглежда делото за убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов, ще заседава на 31 март, след като прокурор поиска оправдаване на петимата обвиняеми, съобщи РИА Новости.

Останалите 23 подсъдими според прокуратурата са виновни и трябва да бъдат осъдени на различни срокове затвор. Очаква се на 31 март в съда да бъдат изслушани техните адвокати.


Руският посланик в Турция заплашван заради събитията в Идлиб

Съдът по делото за убийството на Карлов започна на 8 януари 2019 г. Всички разпитани на първо изслушване в съда отхвърлиха предявените към тях обвинения и отрекоха съпричастност към престъплението.

Карлов беше застрелян на 19 декември 2016 г. в Анкара при откриването на фотоизложба „Русия от Калининград до Камчатка през очите на пътешественика“. Според информация от турските власти убийството беше извършено от Мевлют Алтънташ, който беше ликвидиран от силите за сигурност на местопрестъплението. Обвинения бяха повдигнати срещу 28 заподозрени, сред които и ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. В обвинителния акт е отбелязано, че убийството на Карлов е провокация с цел нанасяне на щети ва руско-турските отношения.
БГНЕС