Турция: Багдад ще решава за действията ни във въздуха
Турция: Багдад ще решава за действията ни във въздуха / снимкa: БГНЕС

"Багдад ще решава за действията ни във въздуха", пише в заглавие турският в. "Хюриет". Изданието съобщава, че споразумението за статута на американските сили в Ирак съдържа изключително важна за Турция клауза, отнасяща се до иракското въздушно пространство.

Според клаузата от януари догодина въздушното пространство на арабската страна ще бъде върнато под контрола на Багдад, което "означава сериозна пречка пред трансграничните въздушни операции", осъществявани от Турция срещу терористите от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, пише вестникът. По силата на тази разпоредба Турция ще трябва да иска разрешение от Ирак, за да осъществява такива въздушни удари срещу ПКК.

"Хюриет" припомня, че съгласно договореност, постигната във Вашингтон на 5 ноември м.г. между турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и американския президент Джордж Буш, САЩ разрешиха на турските военновъздушни сили да осъществяват въздушни операции срещу ПКК в Северен Ирак. За да става това от догодина обаче, Турция ще трябва да уведомява Багдад за намеренията си и да изчака разрешение. Вестникът отбелязва, че заради влиянието на регионалната власт на кюрдите в Северен Ирак в централното иракско правителство Турция може да се окаже изправена поред сериозни проблеми при получаването на разрешение за въздушни удари.

Иракският премиер Нури Ал Малики ще изпрати в Турция иракски представител, който да хвърли светлина върху споразумението за статута на американските войници в Ирак и да се запознае на място с исканията на Турция. Очаква се утре в Анкара да пристигне държавният министър за нациоалния диалог Акрам ал Хаким, който ще има среща с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

"Миллиет" съобщава, че анкарската полиция е задържала член на нелегалната турска ислямистка организация Хизбула, който работел като шофьор в турското външно министерство. Мъжът бил забелязан от полицията през февруари, когато отишъл със служебната кола на събрание на организацията. Благодарение на това разкритие полицията успяла да нанесе сериозен удар на турската Хизбула, за която не е установено да е свързана с едноименната ливанска организация.

Турската Хизбула се появи през 80-те години на миналия век по време на борбите между кюрдските сепаратисти и турските военни. Много от жертвите на нападенията на Хизбула са кюрди. Това породи твърдения, че организацията, която се стреми да промени светската система с шериат, се ползва с подкрепата на държавата. Анкара отхвърля тези твърдения и през 2000 г. предприе енергични мерки срещу Хизбула.