/ iStock/Getty Images
Турция ще приеме руска и украинска делегация заедно с дипломати от ООН, за да обсъдят възобновяването на спрените доставки на зърно през Черно море, съобщи АФП.

Четиристранната среща с участието на турски официални лица се провежда в момент, когато цените на хранителните продукти по света се покачват поради нахлуването на Русия в Украйн.

Украйна е един от най-големите износители на пшеница и други зърнени култури в света.

Доставките ѝ обаче са блокирани от руски военни кораби и мини, които Киев е поставил в Черно море.

Турция, която член на НАТО, е начело на усилията за възобновяване на доставките на зърно.

Турски официални лица твърдят, че в Черно море чакат 20 търговски кораба, които могат бързо да бъдат натоварени с украинско зърно.

Лавров: Русия е готова да преговаря с Киев и Анкара по въпроса за украинското зърно

Министърът на отбраната Хулуси Акар обяви срещата в свое изявление днес, но не уточни кой ще представлява всяка от страните.

"Военни делегации от министерствата на отбраната на Турция, Русия и Украйна, както и делегация на Организацията на обединените нации, ще проведат утре в Истанбул разговори за безопасното транспортиране до международните пазари на зърното, което чака в украинските пристанища", заяви Акар.

Говорител на руското външно министерство потвърди срещата, но уточни, че Москва има списък с искания.

"Друг кръг от експертни консултации е планиран за 13 юли в Истанбул", заяви говорителят на министерството Пьотр Иличов, цитиран от руската информационна агенция Интерфакс.

"Нашите разбираеми условия включват възможността за контрол и претърсване на кораба, за да се избегне контрабандата на оръжие, както и ангажимента на Киев да не организира провокации", каза Иличов.
БГНЕС