Тръмп се ръкува с Надя Мурад
Тръмп се ръкува с Надя Мурад / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна в Овалния кабинет с хора от 17 страни, за които Белият дом обяви, че са оцелели от религиозни преследвания, предаде Ройтерс.

В групата имаше четирима души от Китай - тибетски будист, представител на уйгурите, християнин и поддръжник на Фалун гон, както и християни от Мианма, Виетнам, Северна Корея, Иран, Турция, Куба, Еритрея, Нигерия и Судан и мюсюлмани от Афганистан, Судан, Пакистан и Нова Зеландия, а представителка на рохингите в Мианма, евреи от Йемен и Германия и поддръжник на Као дай от Виетнам. Сред участниците в срещата беше и Надя Мурад, язидката от Ирак, спечелила миналата година Нобеловата награда за мир заради защитата на каузата на язидите и заради кампанията й за подпомагане на жертвите на сексуално насилие по време на конфликти. Самата Надя Мурад беше сексуална робиня на "Ислямска държава".
 

Gulliver/Getty ImagesПо време на срещата, продължила около 30 минути, Тръмп разпита участниците в нея за техния опит и изслуша внимателно разказите им.Тръмп превърна въпроса за религиозните свободи във водещ във външната си политика, а Държавният департамент е домакин на среща на високо равнище по темата тази седмица, отбелязва Ройтерс.

Лекар и иракска активистка получиха Нобеловите си награди за мир
 
АФП акцентира, че Надя Мурад, дошла да пледира каузата си в подкрепа на язидите в Ирак пред Тръмп, е установила, че президентът не я познава наистина, нито пък знае наистина за нейната история или тази на народа й. Докато Мурад разказвала как майка й и шестимата й братя били убити, а 3000 язиди се водят все още за изчезнали, Тръмп й казал: "И Вие получихте Нобеловата награда? Невероятно. Поради каква причина Ви я дадоха?". След кратка пауза Мурад, повторила историята си. "След всичко, което ми се случи, не се предадох. Казах ясно на света, че Ислямска държава изнасилва хиляди жени язиди. Моля ви, направете нещо. Това не засяга само едно семейство", заявила Мурад, като се е обърнала към Тръмп. Когато тя поискала от него да накара иракското правителство и правителството на Иракски Кюрдистан да създадат нужните условия за връщането на язидите у дома им, Тръмп попитал: "Но ИД си отиде и сега там са кюрдите и кой още?". После обаче я уверил, че познава много добре района.
 

Gulliver/Getty ImagesСпоред АФП Тръмп не е изглеждал много наясно и с въпросите, свързани с рохингите, когато е разговарял и с представителка на това мюсюлманско малцинство в Мианма, ден след като неговата администрация обяви санкции срещу мианмарския командващ въоръжените сили и трима други военни за етническо прочистване на рохингите.
 
БТА