документ
документ / ThinkStock/Getty Images
САЩ ще забранят достъпа до своята територия за граждани на Северна Корея, Венецуела и още пет страни съгласно нов президенски указ, съобщи снощи Белият дом, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Тръмп подписа указ за санкции на чужди компании, които имат отношения с КНДР

Новите ограничения, които влизат в сила на 18 октомври, засягат още граждани на Иран, Чад, Сирия, Йемен и Сомалия. Указът е резултат от повторна преоценка на първоначалната забрана от януари на президента Доналд Тръмп, която бе отхвърлена от американски съдилища. През март Тръмп издаде нов модифициран указ, който временно забраняваше на широк кръг граждани на Иран, Чад, Сирия, Йемен и Сомалия да влизат в САЩ. Тази мярка отново бе отхвърлена от федерален съд, после обжалвана пред Върховния съд, който планира да разгледа казуса на 10 октомври.

Тръмп готви нов удар срещу нелегалните имигранти

Обявеният снощи указ добавя КНДР и Венецуела към списъка с петте мюсюлмански държави. Посочва се, че те са рискови и освен това "неадекватно" сътрудничат на изискванията на Вашингтон за достоверна идентификация на своите граждани и споделяне на информация за лица, криминално проявени или носещи риск за сигурността.
БТА