/ Thinkstock/Getty Images
Талибаните атакуваха Вашингтон в социалните медии, обвинявайки САЩ за спъване на преговорите за потенциална сделка за изтегляне на американските войски.

Стигне ли се до такава договорка, американците ще приключат 18-годишната си война в Афганистан.

Вашингтон и талибаните все още се препират за евентуалната сделка, при която американските войски ще започнат да напускат Афганистан в замяна на гаранции за сигурност.

САЩ: Преговаряме с талибаните, но няма да приемем всяко споразумение

Изглежда обаче, че е постигнат малък напредък към споразумение през последните седмици, което подтиква бунтовниците да засилят натиска си върху Белия дом и започват да представят все по-голям списък от искания към американците за проправяне на път за сделката.

Талибаните "имат намерение и капацитет за решение", заяви в Туитър техният говорител Забихула Муджахид.

"Процесът на преговори е ощетен от туитовете на Тръмп, многобройните искания на САЩ и кавгите между служители на САЩ и Кабул. Държавния секретар Помпео трябва да се въздържа от прехвърляне на вината. Нашата позиция е принципна и съгласувана - за разлика от тяхната", добавя той.

Забележките на талибаните дойдоха ден, след като държавният секретар Майк Помпео заяви, че бунтовниците трябва да осигурят "очевидни доказателства за своята воля и способност да намалят насилието", за да постигнат споразумение по време на среща с представители на Централна Азия в Узбекистан.

САЩ и талибаните се договориха за извеждането на чуждите войски от Афганистан

Източници на талибаните казаха за АФП миналия месец, че са предложили кратко прекратяване на огъня от седем до 10 дни, за да помогнат за осигуряването на сделка, но не бяха съобщени подробности за предложението от никоя от страните.

Туитът дойде и дни след като Залмай Халилзад - специалният пратеник на САЩ, водещ преговори с талибаните, започна нов кръг от дипломатически совалки, като пътува до Пакистан и Афганистан, за да информира служителите за състоянието на преговорите.

През последните седмици САЩ до голяма степен премълчават точния статус на преговорите, докато талибаните настояват, че са готови да намалят борбата, за да продължат преговорите.

САЩ и талибаните преговаряха за сделката в продължение на година и бяха на ръба да съобщят за постигане на някакъв резултат през септември 2019 г., когато президентът Доналд Тръмп рязко обяви процеса за „мъртъв“, аргументирайки оценката си с насилие от страна на талибаните.
БГНЕС