/ iStock/Getty Images
В рядка проява на единство Съветът за сигурност на ООН призова страните по израелско-палестинския конфликт да съхранят жизнеспособността на решението с две държави и да се въздържат от всякакви действия, които влизат в разрез с тази перспектива, предаде Франс прес.

"Членовете на Съвета за сигурност потвърждават подкрепата си за договорено решение в полза на две държави", Израел и Палестина, се казва в декларация, внесена от Белгия, която този месец е председател на Съвета, и одобрена от останалите 14 членове, включително САЩ.

ЕС срещу плана на Тръмп за Близкия Изток

Тази подкрепа се опира на "меродавните и предшестващи резолюции на ООН в съответствие с международното право, за да съжителстват две демократични държави, Израел и Палестина, в мир и сигурност в признати граници", се казва още в текста, приет след заседание на закрити врата на Съвета за сигурност.

"Всички страни трябва да избягват да подронват жизнеспособността на решението с две държави, за да запазят перспективата за един справедлив, глобален и траен мир", се уточнява в декларацията, като по този начин негласно визира неотдавнашното обещание на Израел да построи хиляди нови жилища в Източен Ерусалим, за който претендират палестинците.

Членовете на Съвета за сигурност подчертават необходимостта да се увеличат "колективните усилия за започване на надеждни преговори" по всички свързани с мирния процес въпроси и изразяват сериозното си безпокойство от насилието над цивилни.
БТА