Върховният комисар по външна политика на ЕС Жозеп Борел разкритикува така наречения мирен план за Близкия Изток в неделя по време на посещението си в Йордания.

Планът на САЩ поставя под въпрос много от международно договорените параметри: договорената от двете страни граница от 1967 г., предвиждаща съществуването на държава Израел и независима, жизнеспособна държава Палестина, които живеят съвместно в мир, сигурност и взаимно признаване, смята Борел.

В столицата Аман той проведе среща с йорданския външен министър Айман Сафади и крал Абдула II, за да обсъди двустранните отношения и регионалното развитие, съобщи Анадолската агенция.

„В Йордания и в Европейския съюз ние много осъзнаваме, че израелско-палестинският конфликт е един от най-дългите, най-болезнени и сложни конфликти в нашата история”, заяви върховният представител.

Планът на Тръмп е обречен на провал, перспективите пред палестинците стават по-мрачни

Опитът през последните 50 години показва, че без споразумение между всички страни, никой мирен план няма шанс да успее. За да намерят устойчив път напред, и двете страни трябва да се върнат на масата, категоричен е Борел.

ЕС и Йордания споделят ангажимента за решение за две държави и зачитане на международното право. Нуждаем се от решения, които могат да бъдат приети и от двете страни в този дълготраен конфликт”, коментира той в Twitter.

Представената миналата седмица от американския президент Доналд Тръмп „сделка на века”, срещу която категорично се обявиха част от арабските държави, палестинците и държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Планът отменя едностранно предишни резолюции на ООН, свързани с този въпрос.