Съветниците на президента на САЩ Доналд Тръмп Джаред Къшнър и Стивън Банън
Съветниците на президента на САЩ Доналд Тръмп Джаред Къшнър и Стивън Банън / БГНЕС, архив
Стив Банън и Джаред Къшнър, двама от най-високопоставените съветници в Белия дом, са се срещнали и са се разбрали "да заровят томахавката". Това съобщи източник от администрацията на Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.
 

Главният стратег на Тръмп Стивън Банън
БГНЕС, архив

Няма проблем зетят на Тръмп да е съветник в Белия дом

Банън, главният стратег на Тръмп
, и Къшнър, влиятелен съветник и зет на президента, са се срещнали в петък по настояване на началника на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс, за да изгладят различията си.

Прибъс им е казал да спрат с "дворцовите интриги" и да се фокусират върху заложения от президента дневен ред, каза източникът на Ройтерс.

"Гардиън": Тактиката на Банън, главния политически стратег на Тръмп, е ленинизъм в действие

Двамата са разговаряли в президентската резиденция Мар а Лаго в Палм бийч, Флорида, в края на седмица.
 

Съветникът и зет на Доналд Тръмп Джаред Къшнър
БГНЕС, архив

Белият дом е арена на дворцови интриги още откакто Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари. Но драмата се засили след неуспешния опит да бъде прокаран закон за здравеопазването и проблемите с указа за забрана за влизане в САЩ на гражданите на шест мюсюлмански страни.

Банън бе отстранен тази седмица от Съвета за национална сигурност, което бе възприето като признак, че бившият шеф на консервативния новинарски сайт "Брайтбарт нюз" губи влияние.
 

Съветникът и зет на Доналд Тръмп Джаред Къшнър и съпругата му Иванка Тръмп
БГНЕС, архив

Главният стратег на Тръмп вече не е част от Съвета за национална сигурност

Източници от администрацията казват, че това е станало по настояване на съветника на Тръмп по въпросите на националната сигурност генерал-лейтенант Хърбърт Макмастър, с когото Банън е влязъл в пререкание. Той е обвиняван за някои от първите грешни стъпки на правителството, защото "президентът иска резултати", каза бивш съветник на Тръмп.
 

Главният стратег на Тръмп Стивън Банън
БГНЕС, архив

Джаред Къшнър - сивият кардинал на клана Тръмп (СНИМКИ)

Бивши съветници на Тръмп казват, че Къшнър се опитва да накара президента да заеме по-умерени позиции, докато Банън иска да запази у него пламъка на национализма, който му донесе неочаквана изборна победа на 8 ноември.
БТА