/ БГНЕС
Според близките му е възможно да е болен от рак
Семейството на Мохамед Рахим, афганистански затворник в Гуантанамо, настоява за освобождаването му от затвора. Близките му заявиха, че той е държан там от 16 години без присъда.

Гуантанамо бей стана специален затвор през 2002 г. по времето на Буш за задържане на политически затворници от войната в Афганистан, а по-късно – и от войната в Ирак.

Бивш затворник от Гуантанамо става министър на отбраната в Афганистан

Близките на Мохамед Рахин искат той да бъде пуснат заради влошено здравословно състояние
 

Гуантанамо затворник
БГНЕС


Медицинските прегледи разкриват потенциално ракови възли в белия му дроб, черния дроб, бъбреците и ребрата, но на затворника не са направени необходимите биопсия и ЯМР.

Неговият адвокат и правозащитни групи твърдят, че липсата на медицинска помощ нарушава човешките му права.

Рахим е предпоследният афганистанец в центъра за задържане край Куба. Той е задържан в Пакистан през 2007 г. Описан като "твърд, опитен джихадист" от шефа на ЦРУ, той е обвинен, че е помогнал на Осама бин Ладен да избяга от залавянето, както и че е работил като него преводач и помощник.
 

Гуантанамо затворник
БГНЕС


„Като 57-годишен мъж с лошо здраве, аз съм убеден, че Съединените щати не се страхуват, че ще се върна на бойно поле, което вече не съществува“, заявява Мохамед Рахим в искането си за освобождаване.

Администрацията на Байдън иска да закрие емблематичния затвор в Гуантанамо

И споделя, че има кулинарни мечти за бъдещето:  „Какво бих направил, ако в крайна сметка ме освободят?  Бих преследвал любовта си към готвенето и се надявам да отворя малък щанд или камион за храна. Тук нямаме много, но е прекрасно какво може да се постигне с микровълнова печка и страст към храната", написа той до комисията по помилването.