Сърбите бетонираха барикадите край Звечан
Сърбите бетонираха барикадите край Звечан / снимки: Reuters

Косовските сърби бетонираха барикадите, които поставиха по пътя между Косовска Митровица и Лепосавич, край Дудин кръш, община Звечан. Барикадата е висока 2.5 метра и снощи бе бетонирана. Край нея бе поставена и бодлива тел. Барикадата се намира върху моста по пътя за Звечан, който вече е недостъпен за живеещите в южната част на Косовска Митровица.

Преди няколко дни силите на КейФОР се опитаха да премахнат барикадите в Дудин кръш. Тогава се стигна до сблъсъци с косовските сърби. Барикади има и край село Рударе. Жителите на Яненице също поставиха барикадите, за да попречат на войниците на НАТО да влязат в селото. Войниците на КейФОР останаха за кратко блокирани по пътя между Зубин поток и Звечан. В момента те се намират в село Чабра, населено предимно с етнически албанци.

Сърбите бетонираха барикадите край Звечан
netinfo

Високопоставени командващи на НАТО предупредиха, че миротворците в Косово ще използват цялата необходима сила, за да се защитят. Предупреждението беше отправено на фона на новите сблъсъци, при които 30 военнослужещи бяха настанени в болница. "Използването на сила срещу войниците на КейФОР е неприемливо...Искам да подчертая, че КейФОР си запазва правото да се защитава срещу агресивни действия", заяви командващият на съвместните операции на НАТО адмирал Самюъл Локлиър, който е на посещение в Косово.

Командващият мироопазващите сили в бившата сръбска провинция генерал Ерхард Дрюс заяви, че 30 военни са настанени в болница след вчерашните сблъсъци в Северно Косово. Той обвини за инцидентите "криминално проявеното малцинство" сред местните сърби. "Те не бяха хоспитализирани след законен протест. Огнестрелните рани не са резултат от законна демонстрация", отбеляза Дрюс.

Сърбите бетонираха барикадите край Звечан
netinfo

Цялото държавно ръководство застава единодушно зад призива на сръбския президент Борис Тадич косовските сърби да се оттеглят от барикадите. Това каза ръководителят на сръбската делегация в преговорите с властите в Прищина Борислав Стефанович. "Непрекъснато повтаряме, че барикадите не са цел, а средство за постигане на политически решения", каза още Стефанович пред вестник "Блиц". На въпрос "дали косовските сърби ще реагират положително на призива на Борис Тадич" Стефанович отговори: Трябва да се намери решение, да изпълнят посланието на държавния глава по един разумен начи. "Държавата наистина се намира в много трудно положение", подчерта Борислав Стефанович.

Късно снощи приключи дискусията в Съвета за сигурност на ООН за положението в Северно Косово. Сръбският министър на външните работи Вук Йеремич поиска Съвета за сигурност на световната организация "никога повече да не позволява в Косово да има едностранни действия". Според него положението в Косово "рязко се е влошило". Йеремич призова "КейФОР, ЕУЛЕКС и местните лидери да се включат активно в диалога за да се постигне траен мир".

Ръководителят на гражданската администрация на ООН в Косово ЮНМИК изрази безпокойствието си от увеличаването на насилието. Той смята, че в Северно Косово положението е доста напрегнато и има страх сред населението, което може да доведе до увеличаване на насилието. Министърът на външните работи на Косово Енвер Ходжай обвини "нелегалните сръбски структури" за насилието в северната част на Косово.

Напрежението в Северно Косово избухна през септември, след като местното сръбско малцинство постави барикади. Те блокират пътищата, водещи към двата спорни гранични пункта Ярине и Бърняк. Мироопазващите сили настояват барикадите да бъдат премахнати, за да се гарантира свободното движение в Косово. Многократните опити на силите на НАТО КейФОР да ги премахнат води винаги до сблъсъци с много ранени и от двете страни.