Сърбия не признава паспорти и дипломи с печат от Косово
Сърбия не признава паспорти и дипломи с печат от Косово / cнимкa: Sofia Photo Agency

През изминалите седмици сръбските гранични власти връщат граждани, които имат в паспортите си печати от Косово. Граждани с косовски печати в паспортите не се допускат на територията на Сърбия, съобщава БГНЕС. Тази година хиляди македонски граждани бяха на почивка в Черна гора и единственият им път до черногорските курорти на Адриатическото море минава през Косово.

От македонското министерство на външните работи са признали, че имат информация за подобни инциденти, но при тях до момента е подадена официално само една жалба. От сръбското посолство в Скопие са отказали коментар, а от Министерството на външните работи в Белград обещали отговор "през следващите няколко дни".

Албанците от Южна Сърбия не са доволни от правителственото решение в Белград, което вече не признава дипломите от Косово. Южната част на Сърбия, и по-специално общините Буяновац, Прешево и Медведжа, е населена предимно с етнически албанци. И трите области граничат с Косово. От 2001 година Министерството на образованието на Сърбия признаваше дипломите от Косово, които имаха печат на Гражданската администрация на ООН в Косово (ЮНМИК). Сегашният министър на образованието Жарко Обрадович каза, че последното правителствено решение е продиктувано от "държавни причини".