/ iStock/Getty Images
Спадналите тази нощ до минус 8 градуса по Целзий температури и обилният снеговалеж в пакистанския планински курорт Мюри станаха причина за смъртта на най-малко 22 души, блокирани в автомобилите си, съобщиха днес властите, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Атик Ахмед от полицията в Исламабад съобщи, че осем от загиналите са от семейството на полицейски служител, който също е сред жертвите. Повечето хора са загинали от хипотермия.

Лекар от спасителните екипи, евакуирали туристите от заседналите автомобили, каза, че загиналите са 10 мъже, 10 деца и 2 жени. Пакистанският вътрешен министър Шейх Рашид Ахмед съобщи, че хиляди превозни средства са били издърпани от снега, но и днес още хиляди остават блокирани в района.

Разположен на 45,5 километра северно от столицата Исламабад, Мюри е популярен зимен курорт, който привлича над 1 милион туристи годишно. През зимата пътищата, водещи към курорта, често са затрупани от сняг.

Вътрешният министър Ахмед каза още, че натрупалият сняг е с височина 1,2 метра и движението към Мюри е блокирано. На помощ са се притекли военни парамедици и специално планинско военно подразделение.

Служителят от местната администрация Умар Макбул каза, че обилният снеговалеж е затруднил спасителната операция през нощта и дори и тежката техника, изпратена да разчиства, първоначално е била блокирана от снега.

Военните продължават да разчистват пътните артерии и да отварят временни места за настаняване в училища, където се осигурява храна. Видеоклипове, споделени в социалните мрежи, показват автомобили, заседнали броня до броня и метър сняг по покривите им. Според турист, който още е в Мюри, с когото АФП се е свързала по телефона, снегът продължава да вали и до днес следобед, а хората "са изправени пред ужасна ситуация".

От няколко дни пакистанските социални мрежи изобилстват със снимки на хора, които се забавляват в снега в Мюри. Градът е създаден през 19 в. от британците като селище за санаторно лечение на колониалните войски. Местните власти в пакистанската провинция Пенджаб обявиха Мюри за "бедствена зона" и призоваха хората да не пътуват към курорта.
БТА