СС на ООН се събра на закрито заседание заради руския хуманитарен конвой
СС на ООН се събра на закрито заседание заради руския хуманитарен конвой / БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН се събра на закрито заседание във връзка със ситуацията около руския хуманитарен конвой, който пристигна в Източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Участниците в заседанието ще изслушат доклад на помощника на генералния секретар по политическите въпроси Оскар Фернандес-Таранко. Заседанието е свикано от делегацията на Литва по молба на украинската страна. Според литовския постоянен представител Раймонда Мурмокайте не се очаква приемането на решения или документи.

Преди началото на заседанието генералния секретар на ООН Бан Ки-мун изрази загриженост от съобщенията за пресичането на границата с Украйна от конвоя без разрешение на Киев. Той призова Русия и Украйна да сътрудничат в оказването на помощ на пострадалото население и да избягват едностранни действия, способни да изострят и без това опасната ситуация в Украйна".

По-рано днес на пресконференция руският постоянен представител Виталий Чуркин заяви, че Русия повече не е можела да чака с доставката на хуманитарна помощ за Източна Украйна. "В ситуация, когато има остра необходимост от хуманитарна помощ и някои продукти се развалят, особено детските храни, решението бе взето. Казвахме на Червения кръст и на украинците, че не можехме повече да чакаме", заяви руският дипломат. Той отправи и остри думи към Литва, непостоянен член на Съвета, като я обвини, че систематично блокира руските инициативи в ООН с помощта на САЩ и Великобритания.

Източник: БТА