/ Guliver/Getty Images
Устройството за пробиване на спускаемата платформа на сондата "ИнСайт" се е натъкнало на твърди препятствия и частично е излязло от почвата на Марс, което наложило преустановяне на работата, съобщи НАСА в страницата си в Туитър.

Сатурн стана планетата с най-много луни


Понастоящем специалистите от американското космическо ведомство подготвят нова стратегия, за да бъде спасена установката. По време на работа по
пробиване на марсианската почва през уикенда устройството наполовина е излязло от почвата поради нейните необичайни свойства. Сега научният екип разработва план за по-нататъшни действия.
 


Спускаемият модул ИнСайт кацна на повърхността на Марс през месец декември 2018 година. Главната негова задача бе да търси следи от "марсотресения" и да изучи вътрешната структура на планетата. Научната работа на "ИнСайт" започна през месец февруари тази година, когато немските и американските учени завършиха монтирането на сеизмографа SEIS и започнаха разполагането на пробивната установка за сондиране. Тя трябваше да проникне на 70 сантиметра дълбочина, но заседна на място още на 35-ия сантиметъа След това, през месец октомври проблемът беше частично отстранен с помощта на роботизираната ръка на апарата. Но сега през уикенда отново е възникнал проблем. 
БТА