/ iStock/Getty Images
Най-малко петима души са убити и няколкостотин хоспитализирани след изтичане на газ в химически завод в Югоизточна Индия, съобщиха от полицията.

"Можем да потвърдим поне пет смъртни случая до момента. Броят им ще расте, тъй като най-малко 70 души са откарани в много тежко състояние в близките болници. Общо между 200 до 500 местни жители все още получават медицинска помощ (в болниците)", каза полицейски служител.

Пожар и експлозия в химически завод в Южна Корея

Той каза, че инцидентът е станал в завод, експлоатиран от LG Polymers, и че газът е изтекъл от от две цистерни, съдържащи по 5000 тона химикали. Те са били оставени без надзор поради блокирането, причинено от пандемията с коронавируса в Индия от края на март.

"Цистерните с газ са оставени там заради карантинните мерки. Това е довело до химическа реакция и вътре в резервоарите е започнала да се отделя топлина, което е предизвикало изтичането на отровните газове” каза Рани, помощник комисар, пред АФП.

Взрив в завод в Испания, има загинал и ранени (ВИДЕО)

"Получихме спешно обаждане от местните селяни около 3.30 часа сутринта днес. Казаха, че има някакъв газ във въздуха", каза тя.

"Стигнахме веднага до мястото. Човек можеше да почувства газта във въздуха и не беше възможно никой от нас да остане там повече от няколко минути. Подготвени и екипирани спасители започнаха работа около 4.00 часа сутринта", каза още помощник комисаря Рани.
БГНЕС