/ iStock/Getty Images
Съдия от Оклахома оправда Глин Симънс, мъж, който е лежал в затвора почти половин век за убийство през 1974 г., което е най-дългата несправедлива присъда в САЩ, съобщи News Now.

70-годишният Глин Симънс беше освободен през юли, когато съдия разпореди нов съдебен процес. Но на 18 декември окръжният прокурор заявил, че няма достатъчно доказателства, които да наложат такъв процес. В заповед, ден по-късно, окръжният съдия от окръг Оклахома Ейми Палъмбо обяви Симънс за невинен.

"Този съд установява с ясни и убедителни доказателства, че престъплението, за което г-н Симънс е бил признат за виновен, осъден и лишен от свобода, не е извършено от него", се казва в съдебното решение.

След 30 години зад решетките: Освободиха неправомерно осъден американец

"Това е урок по издръжливост и упоритост", заяви Симънс, след решението на съда.

"Не позволявайте на никого да ви каже, че това не може да се случи, защото наистина може".
Симънс е излежал 48 години, един месец и 18 дни в затвора за убийството на Каролин Сю Роджърс по време на обир на магазин за алкохол в предградие на Оклахома Сити. Това го прави най-дългогодишният затворник, който е бил оправдан, според Националния регистър на оправданията.

Симънс e само на 22 години, когато той и съучастникът му Дон Робъртс са осъдени на смърт през 1975 г.

По-късно наказанията са намалени на доживотен затвор поради решенията на Върховния съд на САЩ относно смъртното наказание. Симънс е заявил, че по време на убийството е бил в родния си щат Луизиана.

Окръжният съд отмени присъдата му през юли, след като установи, че прокурорите не са предали всички доказателства на адвокатите на защитата, включително и това, че един свидетел е посочил други заподозрени.

Обвиниха бивш черногорски боксьор за трафик на 22 тона кокаин в САЩ (СНИМКИ)


Симънс и Робъртс били осъдени отчасти заради показанията на тийнейджър, който е бил прострелян в тила. Тийнейджърът посочил няколко други мъже по време на полицейските разпити. Робъртс е освободен предсрочно през 2008 г.

Несправедливо осъдените, които излежават присъда в Оклахома, имат право на обезщетение в размер до 175 хил. долара.
В момента Симънс се бори с рак на черния дроб, според неговия "GoFundMe", който е събрал хиляди долари, за да подпомогне разходите му по живота и химиотерапията.
 
БГНЕС