изчезнали деца
изчезнали деца / БТА
Технологията с изкуствен интелект (ИИ) намира приложение в редица области, поредното от които е свързано с въпроси от обществен интерес, съобщи Синхуа.

Група студенти от университета за наука и технологии "Хуачжун" в китайския град Ухан са разработили система с изкуствен интелект, която възстановява стари снимки, за да помогне на семейства да намерят свои близки, изчезнали преди 10-20 години.

През последните три години екипът от студенти доброволци от университета оказва технологична подкрепа на много отчаяни родители, търсещи децата си, възстановявайки над 1000 снимки и събирайки 11 изчезнали деца със семействата им.

Технологията с изкуствен интелект на екипа е увеличила шансовете за намиране на изчезнали деца, намалила е времето за търсене и е дала надежда на много семейства, казва Чжан Баоян, основател на baobeihuijia.com, голяма организация с нестопанска цел, която търси хора, загубили връзка със семействата си.
   
Екипът е сформиран от Шън Цзянчжун преди три години, когато е докторант в Школата по софтуерно инженерство към университета за наука и технологии "Хуачжун".  

Цзянчжун е осенен от идеята да възстановява снимки на изчезнали деца, когато през 2020 г. попада на обява за изчезнало дете с некачествено изображение. Тъй като специализира в областта на цифровата обработка на изображения, той решава да използва уменията си, за да помага на родители да възстановят снимки на децата си.

Разработването на алгоритъм за възстановяване на изображения обаче изисква изграждането на голяма база данни, което не може да бъде изпълнено само от един човек. Скоро много съмишленици се включват доброволно в проекта на Шън, като пишат код и тестват алгоритми.

След шест месеца интензивни технологични изследвания и разработки те създават алгоритъм за възстановяване на изображения с изкуствен интелект, който решава проблема с неясните лица на снимките.

Възстановеното изображение може да бъде генерирано само няколко минути след въвеждането на размазан портрет в системата, като значително подобрява разделителната способност и яснотата на чертите на лицето.

След това родителите могат да отпечатат висококачествените изображения на изчезналите си деца върху тениски или големи плакати.
Доброволците предлагат също стикери и  картички, използвайки възстановените снимки, за да разширят мащаба на издирванията.
Елена Христова/БТА