Си Цзинпин е новият генерален секретар на Китайската комунистическа партия
Си Цзинпин е новият генерален секретар на Китайската комунистическа партия / снимки: Reuters

Си Цзинпин бе избран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия, предадоха световните агенции. 59-годишният Си Цзинпин заменя на лидерския пост 69-годишния Ху Цзинтао. Той оглавява и комисията за надзор на Народноосвободителната армия (китайските въоръжени сили). Очаква се през март той да замени Ху и на поста президент на Китай.

През последните пет години Си Цзинпин бе вицепрезидент на Китай.

Новоизбраният генерален секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) става и нов председател на Военния съвет на ЦК - орган, чийто състав на практика е обновен изцяло, предаде ИТАР-ТАСС. Това решение взе състоялият се днес в Пекин първи пленум на новия Централен комитет след приключилия вчера 18-и конгрес на партията.

Заместници на Си Цзинпин стават генерал Фан Чанлун, командващ един от военните окръзи, и Сюй Цилян, генерал от Военновъздушните сили. Само двама от предишните членове на партийния Военен съвет запазват местата си.

Военният съвет на ЦК на ККП ръководи Китайската народноосвободителна армия и войските на Народната въоръжена полиция съвместно с държавния орган, на който са подчинени въоръжените сили - Централния военен съвет на КНР. Обикновено съставът им е един и същ. Председател на Централния военен съвет на КНР обаче остава досегашният генерален секретар на компартията Ху Цзинтао, пояснява ИТАР-ТАСС.

Изборът бе направен на 18-ия конгрес на ККП, на който бе обявен и новият състав на Политбюро на партията, което ще управлява Китай през следващите 10 години. От досегашните девет члена то е намалено на седем. В него влизат Си Цзинпин, Ли Къцян, Чжан Дъцян, Юй Чжъншън, Лю Юншан, Ван Цишан и Чжан Гаоли, съобщи държавната агенция Синхуа.

Новоизбраният генерален секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин посочи корупцията като най-належащия проблем, пред който е изправена управляващата партия, допълва БТА.

„Цялата партия трябва да бъде нащрек”, заяви Си Цзинпин пред репортери в първото си публично изказване след избирането му на поста от първия пленум на ЦК на ККП. Сред другите належащи проблеми пред комунистическата партия  Си Цзинпин посочи формализма и бюрокрацията.

„За да се справим с тези проблеми, ние трябва преди всичко да имаме достойно поведение”, изтъкна новият партиен лидер, който призова също за налагане на строга дисциплина и поддържане на тесни връзки с народа.

Си Цзинпин е новият генерален секретар на Китайската комунистическа партия
netinfo

И седмината членове на новия Постоянен комитет на Политическото бюро на Китайската комунистическа партия са мъже, но в цялото 25-членно Политбюро има и жени и по-млади представители, обобщава Ройтерс.

Жените в Политическото бюро са две и това се случва за първи път от Културната революция през 1969 г., когато в Политбюро бяха съпругите на президента Мао Цзедун и на вицепрезидента му Лин Бяо.

Сега в Политическото бюро е 62-годишната Сун Шунлан, за която се твърди, че е сред основните претенденти за партиен лидер в северния пристанищен град Тянцзин. Втората жена е Лю Яндун, която се очаква да стане вицепремиер.

Средната възраст в новото Политическо бюро е 61,16 години, което означава, че то се е подмладило в сравнение със състава, избран преди пет години, чиято средна възраст беше 61,44 години.

Генералите Фан Чанлун и Сюй Цилян представляват армията в новото Политическо бюро.

Завършилият вчера 18-и конгрес на ККП и днешният първи пленум на новия ЦК имат историческо значение, тъй като доведоха на власт "петото поколение" лидери на Китай начело с оглавилия партията Си Цзинпин. През март 2013 година се очаква парламентът - Общокитайското събрание на народните представители, да посочи Си Цзинпин за нов председател на КНР вместо Ху Цзинтао.

Минути, след като беше огласено, че Си Цзинпин е новият лидер на китайския комунистически режим,четиринайсетгодишен тибетец се самозапали в Северозападен Китай съобщи Франс прес, позовавайки се на агенция Синхуа.

Младежът се самозапалил по обяд в селище в окръг Тунгрен, провинция Цинхай. В същия район в понеделник се самозапалиха още двама души, а вчера няколко хиляди тибетци се събраха в Тунгрен, за да се помолят за тях, съобщи неправителствената организация "Международна кампания за Тибет".

По данни на тибетското правителство в изгнание от началото на март миналата година в населените с тибетци райони на Китай са се самозапалили или са направили опит за самозапалване общо 69 души, като 54-ма от тях са починали.