/ IStock
Швеция планира да прекрати разследването на експлозиите от 2022 г., повредили газопроводите "Северен поток" между Русия и Германия, които минаваха по дъното на Балтийско море, след като очевидно не е успяла да идентифицира заподозрян, съобщиха няколко германски медии, предаде Ройтерс.

Според изданията "Зюддойче чцайтунг" и "Цайт", както и телевизиите Ен Де Ер и Ве Де Ер, водещият разследването шведски прокурор скоро ще обяви прекратяване на разследването.

"Утре ще взема решение и какво ще бъде това решение не мога да ви кажа сега", заяви днес шведският прокурор Матс Люнгквист пред Ройтерс, като отказа да даде повече подробности.

Тъй като взривовете са станали в изключителните икономически зони на Швеция и Дания, двете страни водят разследване заедно с Германия. Приключването на шведското разследване няма да окаже влияние върху производството в Германия, се казва в съобщенията на медиите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви, че Москва неведнъж е искала подробности от западното разследване на взривовете на подводния газопровод "Северен поток", но досега не нищо не е споделено с Москва, предаде Ройтерс.

Открити са следи от експлозиви на яхта, която може да е свързана с взривяването на газопроводите „Северен поток“

Песков коментира плановете на прокурора, който ръководи разследване на взривовете по газопровода в Швеция, да обяви тази седмица решение дали да прекрати делото, да повдигне обвинения или да да поиска някой да бъде задържан.

Той също така нарече експлозиите на газопровода през 2022 г. "саботаж срещу критична международна инфраструктура".

Струващите милиарди долари газопроводи "Северен поток", по които се пренасяше руски газ за Германия под Балтийско море, бяха разрушени в шведски и датски води, при което се освободиха огромни количества метан във въздуха, припомня Ройтерс. Датската полиция съобщи, че тръбопроводите са пострадали от мощни експлозии, а шведските следователи потвърдиха, че на място са открити следи от взривни вещества, които категорично показват, че става дума за саботаж.
Пламен Йотински/БТА