Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу проведе среща за увеличаване на числеността на въоръжените сили до 1,5 милиона души.

На срещата министърът разпореди да се сформира армейски корпус в Република Карелия, три мотострелкови дивизии в състава на армията и две дивизии на въздушнодесантните войски, както и да се укрепи бойният компонент на военноморските, военновъздушните и космическите сили и ракетните войски със стратегическо предназначение. Той нареди и създаването на два военни окръга - Московски и Ленинградски.

„Гарантирането на военната сигурност на държавата и защитата на нови обекти и критични съоръжения на Руската федерация е възможно само чрез укрепване на ключови структурни компоненти на въоръжените сили: създаване на две нови междусекторни стратегически териториални обединения на въоръжените сили - Московски и Ленинградски военен окръг", каза министърът, цитиран от ТАСС.

Според ръководителя на военното ведомство, самостоятелни групировки от войски (сили) ще бъдат разположени и на териториите на „новите съставни части на Русия“.

Мащабни промени в руската армия ще бъдат извършени между 2023 и 2026 г., съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната.

Назначиха нов командващ „специалната военна операция“ в Украйна

"Мащабните промени в състава на въоръжените сили, увеличаването на тяхната численост и промените във военно-административното деление на Руската федерация, които ще се случат през 2023-2026 г., ще изискват от всички заместник-министри на отбраната, главнокомандващите (на въоръжените сили), командирите (на войските на военните окръзи, Северния флот и видовете въоръжени сили) да вземат съответните компетентни решения", се казва в изявлението.
БГНЕС