/ БГНЕС
Китайски спортисти ще преминат през военно обучение за "създаване на желязна армия". Стотици спортисти на 7 годишна възраст преминават военно обучение в Шанхай, което има за цел да им вдъхне дисциплина и "добри бойни способности", съобщиха от местните власти, цитиран от АФП.

"Спортистите ще изучават задълбочено чувството за военните норми и бойния дух на китайските военни", заявиха от спортното бюро на Шанхай.

Китайските футболни отбори и преди са преминавали през подобно обучение, което до голяма степен е перформативно и е част от по-широка кампания за популяризиране на ценностите на комунистическата партия.

Президентът Си Дзинпин заяви тази година, че Китай трябва да повиши готовността си за "реални бойни действия".

Хе Юсяо, старши треньор на мъжкия отбор по гимнастика, който участва в обучението тази седмица, заяви, че възрастовият диапазон на неговите състезатели е от 7 до 25 години.

"Без значение на колко години са или колко са млади, всички дълбоко ценят тази възможност", каза още той.

Тренировките започнаха на 27 ноември и се предвижда да продължат една седмица. В нея участват 932 атлети от 11 спортни центъра в града.

"То има за цел да засили организационната дисциплина и екипната работа на спортните отбори, като помогне на шанхайския спорт да създаде желязна армия", се казва в неговия доклад. "От зори до посред бял ден спортистите се движат прилежно и в унисон, а младежките им военни униформи демонстрират млад и елегантен маниер."

Миналия месец Китай прие нов закон за образованието, целящ да предаде "патриотичен дух" на китайската младеж, съобщиха държавните медии.
БГНЕС