Северна Корея чества годишнина от рождението на Ким Ир-сен
Северна Корея чества годишнина от рождението на Ким Ир-сен / БГНЕС

Северна Корея чества днес годишнина от рождението на своя основател Ким Ир-сен. По този повод днес неговият внук - сегашният лидер на страната, посети мавзолея на дядо си. Юбилейната дата стана повод правозащитници да разкритикуват наследството, оставено от основоположника на комунистическия режим в КНДР, предаде Франс прес.

Точно в полунощ Ким Чен-ун, придружен от висши военни, пристигна в мемориалния комплекс Кумсусан, където се съхраняват балсамираните останки на Ким Ир-сен, основал единствената комунистическа династия в историята, и на Ким Чен-ир - бащата на младия лидер.

Годишнините от рождението и от смъртта на двамата покойни севернокорейски водачи са големи празници в Северна Корея, отбелязва Франс прес.

Северна Корея чества годишнина от рождението на Ким Ирсен
netinfo
Ким Ир-сен почина от сърдечна криза през 1994 г. Рождената му дата се чества в КНДР като Деня на слънцето.

В навечерието на тази дата председателят на президиума на севернокорейския парламент Ким Йон-нам произнесе във вторник похвално слово за "несравнимите" подвизи на Ким Ир-сен на тържествено събрание в Пхенян на военни и функционери на единствената партия в страната - комунистическата Корейска трудова партия.

Той припомни житейския път на основателя на КНДР, описвайки с възторжени думи по-специално борбата му срещу японските окупатори и "победата" му над "американските империалисти" по време на Корейската война (1950-1953 г.).

По повод годишнината правозащитната организация "Хюман райтс уоч" посочи, че Ким Ир-сен е диктатор, "унищожил" свободата в страната и основал държава в стил ГУЛАГ, където се нарушават правата на човека.

"По време на церемониите в Пхенян светът трябва да си спомни за ужасното наследство на Ким Ир-сен в областта на а човешките права", изтъква в комюнике Фил Робъртсън, зам.-директор за Азия на правозащитното сдружение.

"Ким Ир-сен властваше чрез безмилостни нарушения на човешките права, репресии срещу независимите гласове, контрол върху икономиката и обществото, предизвикал след време лишения и повсеместен глад", се казва в документа.

"Неговият внук продължава да нарушава правата на човека и би трябвало да отговаря за престъпленията си пред Международния наказателен съд", добавя Робъртсън.

През февруари 2014 г. след дълго разследване ООН заяви в доклад от 400 страници, че като нарушител на човешките права Северна Корея "няма равна в съвременния свят".

Въз основа на изводите от доклада Общото събрание на ООН прикани Съвета за сигурност да сезира МНС за престъпления срещу човечеството, извършени от Пхенян, напомня АФП.

Източник: БТА