СЕБИН
СЕБИН / Guliver/Getty Images
Разузнавателната служба на венецуелското правителство СЕБИН е в центъра на репресиите срещу основните актьори в неуспешното въстание срещу Николас Мадуро. Неправителствени организации остро критикуват методите ѝ и обвиняват агентите ѝ в произволни арести и изтезания.

За какво служи СЕБИН?

Създадената през 2010 г. от Уго Чавес Боливарска служба за национално разузнаване (СЕБИН) замени Дирекцията на службите за разузнаване и превенция. Покойният президент (1999-2013 г.) тогава обещаваше, че СЕБИН ще играе решаваща роля в борбата с несигурността.

Хуан Гуайдо: Терорът крепи Мадуро на власт

Службата е под надзора на вицепрезидента и съгласно устава си "предоставя разузнавателна информация за неутрализиране на реални или потенциални заплахи срещу държавата".
По презумпция тя би трябвало да се бори с организираната престъпност и наркотрафика, но откакто съществува "е инструмент за политическо преследване", казва Гонсало Химиоб, един от ръководителите на правозащитната НПО "Форо пенал".

Според тази НПО към днешна дата във Венецуела има 857 "политически затворници". Правителството отхвърля този термин.

СЕБИН има 2000 служители по данни на НПО "Прозорец към свободата".
В кои ситуации СЕБИН привлече вниманието към себе си?

От началото на годината СЕБИН се прояви при светкавичното арестуване на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който отиваше на демонстрация на 13 януари, десет дни преди той да се самообяви за и.д. президент. Служителите ѝ са участвали и в задържането на френските журналисти Пиер Кайе и Батист де Монтие, които бяха влезли във Венецуела без журналистически визи, за да отразяват политическата криза, избухнала след самообявяването на Хуан Гуайдо за и.д. държавен глава. Двамата репортери след това бяха закарани във "Витлото", страховития оперативен център на СЕБИН, преди да бъдат експулсирани.

СЕБИН е и в центъра на репресиите срещу "изменниците", които според управляващите са подкрепили неуспешното въстание от 30 април, за което беше призовал Хуан Гуайдо.
В сряда няколко агенти арестуваха заместник-председателя на парламента Едгар Самбрано в абсурден епизод, в който опозиционният парламентарист потърси убежище в кола. След отказа му да излезе от нея, СЕБИН я откара с автомобил на пътна помощ.

Кой ръководи СЕБИН?

В деня на неуспешното въстание венецуелският президент обяви, че начело на СЕБИН се завръща генерал Густаво Гонсалес, който вече беше заемал този пост от 2014 до 2018 г. Той замени генерал Кристофер Фигера, ръководещ СЕБИН от 31 октомври м.г., който дезертира веднага след неуспешното въстание и бе обвинен от Николас Мадуро, че е "къртица" на ЦРУ.
Първият мандат на генерал Гонсалес беше белязан от смъртта на 8 октомври м.г. на опозиционния политик Фернандо Албан, който беше задържан в разследване за неуспешен атентат срещу венецуелския президент. Според правителството Фернандо Албан се е самоубил, като се хвърлил от 10-ия етаж на оперативния център на СЕБИН. Опозицията обаче твърди, че той е починал от изтезанията, на които го подлагали агентите, които после хвърлили тялото му от високо, за да изкарат смъртта му самоубийство.

Какво представляват "Витлото" и "Гробът"?

"Беше ад", обобщава венецуелският опозиционер Вилка Фернандес, който днес живее в изгнание. Той е прекарал десет години и половина във "Витлото", оперативния център и главен затвор на СЕБИН, който се намира в Каракас.

Сградата е наречена така заради формата си. Строежът й е започнал през 50-те години и там първоначално е трябвало да има търговски център, хотел и платформа за хеликоптери, но построяването е спряно през 1961 г.

През 80-те години там се настанява предшественикът на СЕБИН - Дирекцията на службите за разузнаване и превенция.

Опирайки се на свидетелствата на бивши арестанти, директорът на НПО "Прозорец към свободата" Карлос Нието осъжда изтезанията, на които са били подлагани някои от тях във "Витлото": побой, електрошокове, вкарване на главата в пропити с инсектицид чували.

Генералната дирекция на СЕБИН пък е разположена в небостъргач в центъра на Каракас. Според активисти и бивши арестанти в подземията има център за задържане наречен "Гроба", в който има седем килии. Според Карлос Нието там затворниците са изолирани. Правителството отрича съществуването на "Гроба".

 
БТА