/ Gulliver/Getty Images
Върховният съд повдигна обвинения на общо 10 опозиционни депутати
Едгар Самбрано, "дясната ръка" на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, е бил арестуван от спецслужбите, предадоха световните агенции.

Самбрано е зам.-председател на Националното събрание на Венецуела. Около 50 държави, сред които Съединените щати, признаха Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на страната в качеството му на председател на контролирания от опозицията парламент.

Реакции на САЩ, Русия и Великобритания на ситуацията във Венецуела

Гуайдо осъди ареста на Самбрано. "Алармираме народа на Венецуела и международната общност: режимът отвлече първия заместник-председател" на Националното събрание, обяви в Twitter опозиционният лидер. Гуайдо обвини хората на президента Николас Мадуро, че "се опитват да раздробят на парчета властта, която представлява всички венецуелци", но увери, че те "няма да успеят".

Малко преди да бъде задържан, самият Самбрано съобщи, че агенти на разузнаването са обградили колата му.

Хуан Гуайдо обяви, че е започнал последният етап от плана за сваляне на Мадуро

Съединените щати, Колумбия, Аржентина, Чили и Перу осъдиха строго ареста на зам.-председателя на венецуелския парламент и призоваха той да бъде освободен незабавно.

БГНЕС

"Дясната ръка" на Гуайдо е един от 10-имата опозиционни депутати, на които Върховният съд, близък до социалистическото правителство на Мадуро, повдигна обвинения в държавна измяна заради подкрепата им за провалилия се опит за бунт на 30 април. Във вторник Учредителното събрание отне имунитета на Самбрано. Това събрание е съставено само от поддръжници на Мадуро. То бе създадено през 2017 г. и на практика иззе функциите на контролирания от опозицията парламент.

Президентът на Венецуела получил уверение от военните командири, че ще му останат верни

БГНЕС

Шестима души са загинали, стотици са били ранени и около 200 - задържани, при опита за бунт във Венецуела на 30 април по призива на Гуайдо, съобщи главният прокурор Тарек Сааб.
Бившият ръководител на венецуелското разузнаване Мигел Фигера и още 54 души са били уволнени от въоръжените сили заради участието им в провалилия се метеж.
БТА