САЩ, Великобритания и Канада затягат санкциите срещу Иран
САЩ, Великобритания и Канада затягат санкциите срещу Иран / снимка: Reuters

Президентът Барак Обама обяви, че Съединените щати, Великобритания и Канада затягат санкциите срещу Иран, предадоха световните агенции. Обама каза, че Съединените щати определят целия ирански банков сектор, включително Централната банка, като заплаха за правителствата и финансовите институции, които правят бизнес с иранските банки. Обама каза, че Вашингтон ще продължи да търси възможности за засилване на натиска над Техеран заради ядрената му програма. "Докато Иран продължава по този опасен път, САЩ ще продължат да намират начини, заедно с партньорите си, да изолират Иран и да засилват натиска над иранския режим", посочи президентът. "Щом встъпих в длъжност, заявих ясно, че Съединените щати са готови да отворят нова глава с Ислямската република Иран и предлагат ясен избор на иранското правителство - или да изпълни международните си задължения, или да се отклони от тях. Иран избра пътя на международната изолация", каза Обама.

Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър заяви, че Иран е източник на силни тревоги в сферата на прането на пари. Гайтнър предупреди банките да се въздържат от бизнес с Иран, който може да подпомага ядрената му програма. "Финансовите институции по света трябва да размислят сериозно за рисковете от бизнеса с Иран", каза Гайтнър на обща пресконференция с Хилари Клинтън в Държавния департамент.

Президентът Барак Обама наложи нови санкции на енергийния и нефтохимическия сектор в Иран, съобщи Ройтерс. Въведени са санкции срещу лица и компании, които помагат на Иран да разработва и умножава петролните си ресурси, обяви Белият дом. Целта е да се засили натискът над Техеран, след като Международната агенция за атомна енергия изрази тревога от военните аспекти на иранската ядрена програма.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън съобщи, че в следващите дни и други международни партньори ще наложат допълнителни санкции на Иран заради ядрената му програма, допълва БТА. Засилва се натискът над Иран, над източниците му на доходи и незаконните му дейности, каза Клинтън, цитирана от Франс прес.

Техеран отхвърли новите санкции, наложени на Иран от Запада и ги определи като безполезни, предаде ДПА. "Осъждаме новите санкции, които показват враждебността на тези страни към Иран", заяви в Техеран говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст. "Тези санкции са безполезни, повтарящи се усилия, които няма да засегнат иранската икономика", изтъкна говорителят. "Подобни нелогични, сплашващи ходове са пропаганда и психологическа война, които така или иначе няма да променят волята на нашата страна, а само още повече ще ни сплотят", каза Мехманпараст.

Русия смята решението на САЩ за засилване на едностранните санкции срещу Иран заради спорната му ядрена програма за "неприемливо и противоречащо на международното право", заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС. Американските "екстериториални мерки" засягат компании от трети страни, които сътрудничат с Иран в нефтената и нефтопреработвателната област, както и иранския банков сектор, напомни дипломатът. "Подобна практика, както показва развитието на ситуацията около иранската ядрена програма, сериозно усложнява започването на конструктивен диалог с Техеран", изтъкна Лукашевич. Той отбеляза, че засилването на натиска чрез санкции няма да накара Иран да седне на масата за преговори.

Русия се присъедини към САЩ и Великобритания, подкрепяйки позицията на Израел, че Близкият изток не може да бъде превърнат в свободна от ядрено оръжие зона без напредък по отношение на мира в района, предаде Асошиейтед прес.

Трите държави заявиха на международна среща във Виена по тази тема, че подобни зони не съществуват изолирано от другите фактори, свързани със сигурността. Тяхното становище съвпада с виждането на Израел, че преди Близкият изток да се превърне в безядрена зона, в него трябва да се е възцарил мир, но се конфронтира с арабската позиция, че става дума за два отделни проблема. Арабите твърдят, че най-голямата заплаха за Близкия изток е недекларираният ядрен арсенал на Израел.