/ iStock/Getty Images
Косовската медия „Газета експрес“ пише, че Съединените щати обмислят да изтеглят войските си от Косово, ако Прищина не премахне митата върху стоки от Сърбия.

Според вестника американският посланик в Прищина Филип Коснет е казал на косовския премиер Албин Курти, че страната му обмисля подобен вариант, който според „Газета“ е най-сериозната заплаха от САЩ към Косово досега.

Дачич: САЩ няма да са посредник между Сърбия и Косово

"Посолството на САЩ в Прищина е заявило на Курти, че присъствието на американските сили в Косово вече се обмисля", каза източник пред "Газета експрес".

Документът припомня, че преди няколко месеца се носеха слухове, че американците обмислят да премахнат лагера „Бондстил“ от Косово, ако политическото ръководство продължи да пренебрегва исканията на международния фактор за премахване на митата, но тази информация така и не беше потвърдена.

Изданието напомня, че Албин Курти и председателят на парламента на Косово Вьоса Османи като кандидати в изборите на 6 октомври се ангажираха да премахнат митата и да ги заменят с широкообхватни мерки за реципрочност със Сърбия, но все още не са поели в тази посока.

ЕС и САЩ се договориха за подялба на Косово

Пратеникът на американския президент Доналд Тръмп за диалога между Косово и Сърбия, посланик Ричард Гренел, е категоричен, че митата трябва да бъдат премахнати незабавно за възобновяване на диалога.
БГНЕС