/ Gulliver/Getty Images
Пентагонът ще предостави на Украйна военна помощ за 200 милиона долара под формата на оръжие и боеприпаси, предаде Асошиейтед прес, като се позова на неназовани американски официални източници.

Целта на мярката е да се подпомогне контранастъплението на Киев, чиито войници се натъкват на значителни препятствия при преодоляването на защитните линии на добре окопалите се руски войски.

CNN: Контраофанзивата на Киев не успя да отговори на очакванията на Запада

Най-новият пакет военна помощ ще включва ракети за системите за залпов огън „Хаймарс“ и за зенитно-ракетните комплекси „Пейтирът“, боеприпаси за гаубици и танкове, ракети „Джевлин“, техника за разминиране, 12 милиона патрона за малокалибрени оръжия и фугасни боеприпаси.

Подкрепата ще бъде предоставена в момент, когато американският бюджет за подпомагане на Украйна е почти напълно изразходен и правителството „Байдън“ се очаква да поиска нов пакет допълнителна помощ от Конгреса, за да продължи подкрепата.

Пейтриът
БГНЕС

Украйна ще получи и още системи „Пейтриът“ от Германия

Германия и Украйна са се споразумели Киев да получи още системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, съобщи във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и украинските агенции.

„Ню Йорк таймс“: Как Черно море се превърна в гореща точка на войната

„Дойде добра новината от Германия - точно за каквото се бяхме договорили с германския канцлер Олаф Шолц. Ще има допълнителни установки „Пейтриът“. Големи благодарности, Олаф. Това е необходимо за защитата на нашия народ от руския терор“, каза Зеленски.

„Това определено ще ни доближи до създаването на пълноценен въздушен щит над Украйна. Това ще е от полза за хората, за селата, за градовете“, добави Зеленски.
 
Наземни системи за ПВО като произвежданите от „Рейтиън“ системи „Пейтриът“ са предназначени да свалят ракети във въздуха.

Русия: Контранастъплението на Украйна не върви по план

Но в момента те са в ограничени количества в НАТО, защото след края на Студената война много от съюзниците в Алианса решиха да съкратят силите си за противовъздушна отбрана, отбелязва Ройтерс.
Владимир Сахатчиев/БТА