САЩ
САЩ / iStock/Getty Images
В реч пред външните министри от антиджихадистката коалиция на среща във Вашингтон шефът на американската дипломация Майк Помпейо увери, че САЩ ще продължат да водят борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", предаде БТА.

Помпейо още веднъж повтори позицията на САЩ, че страните от коалицията трябва "да репатрират хилядите чуждестранни терористични бойци, които в момента са задържани в Сирия и да ги съдят за извършените от тях издевателства". Това искане се сблъсква с отказа на редица страни да приемат обратно своите граждани, които са се били в редиците на джихадистите.
"Всички вие знаете, че трябва да продължим борбата срещу ИД. И ние го знаем. САЩ ще продължат да са начело на коалицията и света в тези решаващи за сигурността ни усилия", заяви Помпейо.

Турция депортира в Германия и Великобритания 8 бойци на ИД

"Предислоцирахме някои наши военни части в Североизточна Сирия и по-общо в региона, за да направим така, че ИД никога да не възкръсне от пепелта и да й попречим да превземе отново петролните находища", добави той.

Президентът Тръмп обяви, че след започналата военна операция на Турция срещу сирийските кюрди, в Сирия ще останат около 600 американски войници, за да защитават петролните находища. Членовете на администрацията му обаче уверяват, че основната задача на тези военни части остава борбата срещу ИД, отбелязва АФП.

Сириец, заподозрян за убийства като боец на ИД, отрича обвиненията пред унгарски съд

Въпросът за съдбата на задържаните в Сирия бойци на ИД трябва да се реши с цивилизован диалог и в координация със сирийските власти, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Територията на Сирия - това е държава с всички съответстващи признаци на държава. На територията на тази държава има действащи закони. Всички действия във връзка със задържаните и намиращи се на територията на Сирия лица трябва да се съгласуват с властите на Сирия", заяви Захарова.