САЩ осъдиха палестинския обстрел от Ивицата Газа, Иран осъди израелския
САЩ осъдиха палестинския обстрел от Ивицата Газа, Иран осъди израелския / снимки: Reuters, архив

САЩ остро осъдиха ракетния обстрел от Ивицата Газа срещу Южен Израел и подкрепиха правото на еврейската държава да се защитава, предадоха АФП и АП.

„Няма никакво оправдание за прибягването към насилие от страна на движението Хамас и други терористични организации срещу израелския народ”, заяви помощник-говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, който изрази в изявление подкрепата на Вашингтон за правото на Израел на самозащита.

„Остро осъждаме изстрелването на ракети от Ивицата Газа към Южен Израел и съжаляваме за убитите и ранени невинни израелски и палестински цивилни заради последвалото насилие”, заяви Тонър. Той призова извършителите на ракетния обстрел „незабавно да прекратят тези подли деяния” и същевременно прикани „Израел да
положи всички усилия за избягване на цивилни жертви”.

Хамас твърди, че държи да защитава интересите на палестинския народ, но продължава да се замесва в насилие, което е контрапродуктивно за палестинската кауза”, отбеляза представителят на Държавния департамент.

Иран от своя страна определи като "организиран тероризъм" израелската военна операция в Ивицата Газа, предаде Франс прес. "Ислямската република осъжда сурово престъпното поведение на ционистките военни, които убиват цивилни", заяви говорителят на иранското министерство на външните работи Рамин Мехманпараст.

Той посочи, че новата израелска военна операция в Ивицата Газа е "организиран тероризъм" и разкритикува "мълчанието на международните организации". "За жалост клането на невинните и беззащитни палестинци се превърна в рутина за ционисткия режим", заяви иранският говорител.

Той не коментира ликвидирането на лидера на военното крило на Хамас, убит при израелски въздушен удар вчера.

Египетският министър на външните работи Мохамед Камел Амр призова САЩ да се намесят и да сложат край на израелската агресия в Ивицата Газа, предаде Ройтерс. Министърът подчерта, че намесата трябва да е незабавна, за да бъде прекратена израелската агресия срещу народа на Газа. Дипломатът е говорил по телефона и с американския държавен секретар Хилари Клинтън.

Ръководителят на въоръженото крило на палестинското движение Хамас Ахмед ал Джабари и още най-малко осем души бяха убити вчера при въздушни удари на израелската армия в Ивицата Газа, извършен в отговор на палестински ракетен обстрел. Според министърът на здравеопазването на Ивицата Газа убитите са 10 души, включително две малки деца, отбелязва БТА.

Израелската армия заяви, че въздушните удари са начало на широкомащабна военна операция.

Президентът на Израел Шимон Перес е информирал американския си колега Барак Обама за убийството на военния командир на Хамас в Ивицата Газа, като заявил, че той е бил „масов убиец”, съобщи израелското президентство, цитирано от Ройтерс.

Перес, който е Нобелов лауреат за мир и бивш израелски премиер казал на Обама, че убийството на ръководителя на въоръженото крило на палестинското движение Хамас Ахмед ал Джабари от Израел е било в отговор на нараснал палестински обстрел на Израел с ракети и миномети от ивицата Газа. „Израел няма интерес да разпалва огъня, но през последните пет дни той бе подложен на постоянен ракетен обстрел и майките и децата не могат да спят спокойно нощем”, казал Перес на Обама. „Има граница на това, което Израел може да изтърпи”, подчертал израелският президент.

САЩ осъдиха палестинския обстрел от Ивицата Газа Иран осъди израелския
netinfo


Канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху съобщи, че той е разговарял отделно с Обама и „високо е оценил подкрепата му за правото на Израел на самоотбрана”, предадоха Ройтерс и АФП. Новината бе съобщена и от посланика на Израел в САЩ Майкъл Орен, който подчерта, че Израел работи в тясно сътрудничество с правителството на САЩ.

Британският външен министър Уилям Хейг обвини Хамас, че е основният виновник за настоящата криза в Газа и Израел. Категорично осъждам ракетните нападения от Газа срещу Южен Израел, извършвани от Хамас и други въоръжени групировки, посочи в комюнике Хейг. Те създават нетърпима обстановка за израелските мирни граждани, които имат право да живеят, без да се страхуват от нападения откъм Газа, добави той.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) изрази силно безпокойство от ожесточаването на насилието в Ивицата Газа. Международната общност не може да гледа безучастно зараждащата се нова мащабна трагедия. Ролята на ПАСЕ не е да определя кой е прав и кой греши, а да насърчава диалога и намирането на изход, който не се основава на насилието и войната, отбеляза в изявление председателят на организацията Жан-Клод Миньон.

Междувременно стана ясно, че Съветът за сигурност на ООН ще се събере тази нощ на извънредно заседание, за да обсъди изострянето на напрежението между израелци и палестинци в ивицата Газа, предадоха световните агенции. Заседанието на закрити врата ще започне в 2.00 ч. по Гринуич с участието на представители на израелската и палестинската делегация.

Заседанието се свиква по искане на Египет след около 20 израелски въздушни удари в Ивицата Газа, при които бяха убити ръководителят на въоръженото крило на палестинското движение Хамас Ахмед ал Джабари и още най-малко осем души.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун съобщи, че е разговарял с египетския президент Мохамед Морси за „тревожната ескалация на насилието в Южен Израел и Ивицата Газа и нуждата да се предотврати по-нататъшно изостряне на ситуацията”.

Бан е разговарял и с израелския премиер Бенямин Нетаняху и е изразил загрижеността си от „тревожното нарастване на безразборния ракетен обстрел от Ивицата Газа към Израел и целенасоченото убийство от Израел на военен служител на Хамас в Ивицата Газа”.

САЩ осъдиха палестинския обстрел от Ивицата Газа Иран осъди израелския
netinfo