/ iStock/Getty Images
Специализираната комисия на американската администрация по храните и лекарствата одобри масовото използване на ваксината срещу коронавирус на Pfizer. Това поставя страната само на крачка от кампанията за ваксиниране, съобщи „Сабах”.

Ваксинирането може да започне до дни, в зависимост от това колко бързо администрацията ще подпише препоръките на комисията. 17 съветници гласуваха „за”, 4 „против” и 1 „въздържал се”, че ваксината на Pfizer и нейния германски партньор BioNTech изглежда безопасна и ефективна за спешна употреба при възрастни и младежи на 16 и повече години.

Одобрението беше дадено въпреки проявата на алергични реакции при двама души, ваксинирани по-рано тази седмица във Великобритания, която стана първата държава, започнала да прилага ваксината на Pfizer-BioNTech.

Независимо от всички останали неизвестни, при спешен случай "въпросът е дали знаете достатъчно", каза членът на специализираната комисия д-р Пол Офит от Детската болница във Филаделфия, според когото потенциалните ползи от ваксината надвишават рисковете.

Независимият преглед от неправителствени експерти по разработване на ваксини, инфекциозни болести и медицинска статистика се счита за критичен за повишаване на доверието на американците в безопасността на ваксината, разработена с голяма скорост по-малко от година след идентифицирането на вируса.

От Pfizer съобщиха, че до края на декември за САЩ ще бъдат произведени около 25 милиона дози от двукратната ваксина. Първоначалните доставки ще бъдат ограничени и запазени предимно за здравни работници и обитатели на домовете за възрастни. Следващи ще бъдат представители на други уязвими групи, като постепенно медикаментът стане широко достъпен при поискване - нещо, което вероятно няма да се случи до пролетта.

Експертите смятат, че най-малко 70% от населението на САЩ ще трябва да бъде ваксинирано, за да се постигне стаден имунитет, т.е. точката, в която вирусът ще може да бъде контролиран. Това означава, че може да минат няколко месеца, преди нещата да започнат да се нормализират и американците да свалят маските си. 
БГНЕС