САЩ обяви институциите и държавните служители от Русия, санкционирани заради репресиите срещу Навални
САЩ обяви институциите и държавните служители от Русия, санкционирани заради репресиите срещу Навални / iStock/Getty Images
САЩ наложиха финансови санкции на лидера на босненските сърби Милорад Додик, обвинен, че "застрашава стабилността" на Балканите, предаде АФП.

Наказателните мерки, обявени от американското министерство на финансите, са аргументирани с "дестабилизиращите корупционни дейности" на политика, който е член на колективното председателство на Босна и Херцеговина, както и на телевизионния канал "под негов контрол" Алтернативна телевизия, базиран в Баня Лука.

Милорад Додик ускори през декември осъществяването на своя сепаратистки проект, одобрен от парламента на Република Сръбска - сръбската съставна част на Босна.

На 10 декември парламентът на Република Сръбска даде на правителството на съставната част срок от шест месеца, за да организира законно оттеглянето си от трите важни общи институции на централната държава: армия, правосъдие и данъчна система.

Проектът беше критикуван от западните сили.

"Дестабилизиращите корупционни дейности на Милорад Додик и неговите опити да разруши мирните споразумения от Дейтън, мотивирани от неговите собствени интереси, застрашават стабилността на Босна и Херцеговина и на целия регион", посочи в съобщение Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите.

Додик заяви днес в Баня Лука, че обявените санкции на САЩ спрямо Република Сръбска и него лично "не са Светото Писание" и че по този начин САЩ показват своето безсилие, съобщи Танюг.

Босненският сръбски лидер каза, че е показателно, че министърът на външните работи в правителството на Босна и Херцеговина Бисера Туркович се държи като говорител на САЩ. Туркович обяви днес, че американските санкции срещу Додик ще бъдат обявени следобед.

Крайно време е да започнем да назначаваме специални представители да се борят против корупцията в Америка или Великобритания, да започнем и ние на тях да им въвеждаме санкции, каза Додик, уточнявайки, че това е сарказъм.
БТА