/ ThinkStock/Getty Images
САЩ изтеглят служители от консулството си в Китай заради съмнения за звукови атаки. До момента няколко дипломати и служители в консулството в Гуанджоу съобщават, че са изпитали симптоми на главоболие, гадене, безсъние и усещания за необичайни звуци и вибрации.

Консулски служител на САЩ в Китай се оплака от анормални звукови усещания

Това принуди Държавният департамент на САЩ да изпрати медицински екип на място и да изтегли няколко от служителите. Случаите върнаха спомените за дипломатическата криза между САЩ и Куба от 2016 г. Тогава 24 американски дипломати бяха изтеглени от Хавана след сходни симптоми, а впоследствие САЩ експулсира 15 кубински дипломати.

Загадъчни инциденти със служители на американското посолството в Хавана

Първият регистриран случай в Гуанджоу е от април. Тогава американски гражданин е изтеглен от консулството и върнат в САЩ след усещания за анормални звуци и налягане. Впоследствие той е диагностициран с лека мозъчна травма.

Американски дипломати продължават да се разболяват загадъчно след странни звуци

Едва в края на май обаче Държавният департамент на САЩ призна за проблем и издаде предупреждение към служителите в консулството. На изслушване пред Комисията по външни работи държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че симптомите на някои служители в Гуанджоу силно напомнят на случаите от Куба отпреди 2 години.

„При инцидента в Гуанджоу медицинските данни са много сходни и изцяло съвместими със симптомите на дипломатите ни в Куба. Затова изпращаме медицински екип на терен. Все още изясняваме какво се е случило в Хавана и Китай. Помолихме китайското правителство за съдействие и те заявиха, че ще изпълнят задълженията си по Виенската конвенция да се погрижат за нашите дипломати”, коментира Майк Помпео.

Във вторник той заяви, че вече е сформиран медицински екип, който да разследва на място „необяснимите здравни проблеми сред американски дипломати и техните семейства отвъд океана”. Изявлението му породи съмнения, че подобни случаи може да има и в други страни.

И до момента няма категоричен извод какво причинява здравословните проблеми. Освен звукова атака, се споменават сценарий, които включват токсини, подслушвателни устройства, които дават дефект и излъчват вредни звуци. Психолози предполагат дори, че може да става дума за масова истерия.

Според професор Тимъти Лейтън – професор в Университета в Саутхемптън, направата на ултразвукови оръжия е възможна, но не и на подобен тип.

„Ултразвуковите оръжия не са научна фантастика. Мога да построя такова, да го сложа в къщата на някого, когото не харесвам и да го дразня. Това, което наистина изглежда като научна фантастика е идеята, че можеш да сглобиш ултразвукова пушка, която да стреля на стотици метри, да може да се прицелва, да стреля през стени и да засяга само един-единствен човек”, посочи той.

Американски разузнавачи пострадали от мистериозните звукови атаки в Куба

След подобни симптоми през 2016 г. бяха изтеглени 24 американски дипломати от Хавана, като впоследствие САЩ също експулсира 15 кубински дипломати. Външният министър на Китай Уанг И определи инцидента през май като „индивидуален случай”, който се надява да не бъде „преувеличаван, усложняван и дори политизиран”.

Куба за обвиненията за мистериозни акустични атаки: Манипулация!

До момента САЩ не коментират ще бъдат ли взети мерки, подобни на тези в Хавана и ще се стигне ли до дипломатическа криза с Китай.