Кубинският външен министър Бруно Родригес
Кубинският външен министър Бруно Родригес / БГНЕС
Обвиненията за мистериозни акустични атаки, които са причинили физически увреждания на американски дипломати в Куба, са политическа манипулация, целяща да подкопае отношенията със САЩ, заяви кубинският външен министър Бруно Родригес, цитиран от Франс прес.

Загадъчни инциденти със служители на американското посолството в Хавана

"Така наречените акустични атаки са напълно фалшиви", заяви кубинският външен министър, който е на посещение във Вашингтон. Според него обвиненията представляват политическа манипулация, целяща да навреди на двустранните отношения между двете страни и са довели до сериозното им влошаване.

Американски разузнавачи пострадали от мистериозните звукови атаки в Куба

Посолството на САЩ в кубинската столица Хавана
БГНЕС

Държавният департамент на САЩ твърди, че 24 негови служители в Куба са получили здравословни проблеми поради акустичните атаки, припомня АФП. Американското правителство не е обвинявало Хавана официално, но президентът Доналд Тръмп заяви в средата на месеца, че кубинското правителство носи отговорност и е имало възможност да попречи на нападенията. Кубинците заявяват, че са показали добрата си воля, приемайки следователи от ФБР на три пъти тази година. Въпреки това Вашингтон изтегли близо половината си дипломатически персонал от Куба и експулсира 15 кубински дипломати.

САЩ изтеглиха част от дипломатическия си персонал в Куба

Посолството на САЩ в кубинската столица Хавана
БГНЕС

От близо месец посолството на САЩ в Куба не издава американски визи, което Хавана определя като несправедливо. Бруно Родригес заяви, че независимо от отношенията между двете държави, е неприемливо и неморално това да води до мерки, засягащи техните граждани, отбелязва АФП.
БТА