Посолството на САЩ в Хавана
Посолството на САЩ в Хавана / БГНЕС, архив
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че в американското посолство в Хавана ще останат само малък брой служители, изпълняващи основни функции, докато кубинската страна не даде гаранции на Вашингтон, че дипломатите му ще са в безопасност, предаде Асошиейтед прес.

Решението на САЩ да намалят персонала на посолството си в Хавана е прибързано и ще се отрази зле на двустранните отношения. Това заяви завеждащият отдела за САЩ в кубинското министерство на външните работи Хосефина Видал, цитирана от Ройтерс.Изявлението беше направено на пресконференция, излъчен по кубинската държавна телевизия.

Според изявлението на Тилърсън решението да бъдат изтеглени близо 60 процента от служителите цели да се гарантира безопасността на дипломатическия персонал.

Тилърсън заяви, че САЩ запазват дипломатически отношения с Куба и контактите ще продължат, за да бъде гарантирана защитата на американските интереси и национална сигурност. Вашингтон и Хавана ще си сътрудничат за разследване на случаите с мистериозни атаки срещу дипломати на САЩ.

Загадъчни инциденти със служители на американското посолството в Хавана

Американският държавен секретар посочи, че не разполага с данни при тях да са пострадали граждани на САЩ, пребивавали в Куба при посещения от личен характер. Но тъй като Вашингтон не знае каква е причината или източникът на атаките, американските власти не могат да посъветват хората как да се предпазят, се казва в изявлението.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън
Американският държавен секретар Рекс Тилърсън/БГНЕС, архив

САЩ издадоха предупреждение към гражданите си да се въздържат от пътувания до Куба. В съобщението на Държавния департамент се посочва, че редица служители на американското посолство в Куба са били обект на атаки, извършени в сгради, посещавани често от американски граждани. Държаният департамент смята, че има риск и за гражданите на САЩ, които не са дипломати.

Американските власти предупреждават също гражданите си, че разполагат с ограничени възможности да им помагат при техни посещения в Куба, тъй като изтеглят по-голямата част от дипломатите си.

Какви странни инциденти ставали с американски дипломати в Куба?

Преди няколко месеца американски дипломати в Куба се оплакаха от различни здравословни проблеми със загадъчен произход - загуба на слуха, симптоми на мозъчно сътресение, гадене, главоболие, шум в ушите. При първоначалното разследване се появиха подозрения за някакви "звукови атаки", но картината се оказа неясна. ФБР и други агенции обследваха жилищата и хотелите, където са ставали инцидентите, но не откриха никакви специални устройства. Не бе намерено и научно обяснение на случилото се. Някои дипломати разказаха, че са чували различни силни шумове или са усещали вибрации, докато други нищо не чували и усещали, а симптомите се появявали при тях впоследствие.

Посолството на САЩ в Хавана
БГНЕС, архив

БТА