/ Thinkstockphotos
Кризата със загадъчните случаи на разболяване на американски дипломати и членове на техните семейства - най-напред в Куба, а наскоро и в Китай, се разрасна, след като вчера Държавният департамент евакуира още най-малко двама американци от Китай, пише в. "Ню Йорк таймс".

Консулски служител на САЩ в Китай се оплака от анормални звукови усещания

Евакуираните американци са работили в консулството на САЩ в китайския град Гуанчжоу, а техни колеги и роднини са изследвани от медицински екип на Държавния департамент, заявиха служители, цитирани от изданието.

Не е ясно колко от тях показват симптоми, но говорителка на американското външнополитическо ведомство каза, че няколко души са изпратени в САЩ за по-нататъшни изследвания.

От месеци САЩ се тревожат, че техни дипломати са подложени на целенасочени атаки, включващи странни звуци, водещи до симптоми като тези "след мозъчно сътресение или леко травмиращо нараняване на мозъка", каза Държавният департамент.

Загадъчни инциденти със служители на американското посолството в Хавана

Случаите в Китай засилиха медицинската мистерия, започнала през 2016 г., когато служители на американското посолство и членове на техните семейства започнаха да се разболяват в Хавана. Общо 24 от тях бяха засегнати от главоболие, гадене, загуба на слуха и други проблеми, след като са чули странни звуци.

Куба за обвиненията за мистериозни акустични атаки: Манипулация!


Този въпрос обтегна отношенията с Куба, която веднага попадна под подозрение, и накара САЩ да изгонят кубински дипломати. Но след като сега подобни симптоми се наблюдават при американци в Гуанчжоу, САЩ започват да подозират дали е възможно да са виновни други страни, вероятно Китай или Русия.

Американски разузнавачи пострадали от мистериозните звукови атаки в Куба

Новите разболявания в Китай се разкриват броени седмици след като американски служители съобщиха за откриването на първия случаи в Гуанчжоу. Някои американски служители в града живеят в апартаментни комплекси, пълни с други чужденци и богати китайци; именно там разболелите се служители са били подложени на необичайни звуци.

Остава обаче неясно дали въобще разболяванията са резултат от атаки. Други теории включват отровни вещества, подслушвателни устройства, случайно излъчили вредни звуци, или дори масова истерия, отбелязва "Ню Йорк таймс".
БТА