болница лекар
болница лекар / ThinkStock/Getty Images
Служител от американското консулство в южния китайски град Гуанчжоу се е завърнал за медицински изследвания в САЩ с неустановени симптоми, изразяващи се в анормални звукови усещания, вътрешно налягане в главата и гадене, наподобяващи последици от сътресение на мозъка, съобщи Държавният департамент във Вашингтон, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

2017: Загадъчни инциденти със служители на американското посолството в Хавана

Американското правителство излезе със здравно предупреждение към всички американци в Китай във връзка с този инцидент, породен от слабо доловими, но натрапчиви и дразнещи акустически усещания и напрежение в главата, като ги посъветва да се обърнат към медицински специалист, ако почувстват подобно неразположение.

Американски разузнавачи пострадали от мистериозните звукови атаки в Куба

"Ние засега не знаем какво е довело до възникването на тези симптоми, не знаем дали е имало други такива случаи както в Китай, така и в самото консулство. Не се опитвайте сами да изясните източника на необичайните звуци и резки шумове, а просто отидете на място, където не се усещат такива звуци", съветва Държавният департамент.

Куба за обвиненията за мистериозни акустични атаки: Манипулация!

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо
по време на слушания в Конгреса днес говори за "акустична атака" в консулството в Гуанчжоу, която наподобявала подобни инциденти в посолството на САЩ в Куба, където в резултат на това няколко американски дипломати се разболяха и се върнаха в родината за лечение.
 
Той добави, че здравни екипи са на път за китайския град, за да проучат случая на място.

Китай заяви, че засега не е намерил обяснение за случилото се със служител на американското консулство в град Гуанджоу. Говорителят на китайското външно министерство Лю Кан каза на редовна пресконференция, че Китай е започнал внимателна проверка на информацията и вече е запознал американската страна с предварителните си заключения. Той посочи, че не са намерени "никакви основания или улики" в подкрепа на ситуацията, описана от САЩ.
 
БТА