САЩ и ЕС няма да отстъпят пред Иран
САЩ и ЕС няма да отстъпят пред Иран / снимкa: БГНЕС

САЩ и ЕС ще продължат да настояват Иран да представи информация за ядрената си програма. Това заявиха държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и дипломат номер на ЕС Катрин Аштън след среща във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция в Държавния департамент Клинтън и Аштън дадоха да се разбере, че усилията за налагане на допълнителни санкции срещу Иран ще продължат.

Американският държавен секретар отбеляза, че вратата за диалог остава отворена, но подчерта, че международната общност няма да остане в изчаквателна позиция и няма да се отстъпи от исканията си.  "За съжаление Иран все още не е отговорил на дипломатическите усилия, а безпокойството на международната общност от целите на ядрената му програма нараства", каза Клинтън. "Ще продължим нашите консултации за по-нататъшните стъпки и ще се придържаме към двустранния подход, но няма да останем в изчаквателна позиция и няма да отстъпим", обобщи Клинтън.

По нейните думи Иран трябва да избере между продължаващата изолация и това да се придържа към международните си задължения. "Отнасяме се към това по много координиран и обединен начин, защото смятаме, че е важно да изпратим послание на иранското ръководство, че светът ще действа, при това ще действа заедно", каза Клинтън въпреки сигналите, че Китай не е склонен да подкрепи допълнителни санкции.

В началото на месеца Китай публично заяви, че моментът не е подходящ за налагането на нови санкции срещу Ислямската република. В събота Пекин изпрати дипломат с нисък ранг на срещата в Ню Йорк на дипломати от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Китай, Русия, Франция и Великобритания) плюс Германия, на която бе обсъдена възможността за нови санкции срещу Иран.

Аштън подкрепи позицията на Клинтън, като добави: "Стоим рамо до рамо със САЩ (по въпроса за Иран)". Искаме диалог, въпреки че шестгодишните разговори с Иран "не доведоха до резултата, който искахме", каза тя. "Налага се да помислим какво още трябва да се направи и сме готови да го направим", посочи външният министър на ЕС, пише БТА.

САЩ и ЕС са основните играчи в усилията за убеждаването на Иран да замрази програмата си за обогатяване на уран в замяна на стимули. Иран настоява, че ядрената му програма има мирни цели, но Вашингтон и неговите съюзници подозират, че Техеран възнамерява да се сдобие с ядрено оръжие.