/ БГНЕС
Френската фармацевтична корпорация „Sanofi” и британската GSK обявиха, че се нуждаят от допълнителни изследвания и изпитания на ваксината срещу коронавирус, която разработват. Причината е слабият имунен отговор при възрастни хора, се казва в разпространено днес съобщение за медиите.

Междинните резултати от проучване фаза 1/2 показват имунен отговор, сравним с този на пациенти, оздравели от COVID-19, при лица от 18 до 49-годишна възраст, но нисък имунен отговор при възрастни хора, вероятно заради недостатъчната концентрация на антиген.

Недостатъчният имунен отговор при възрастни хора показва, че трябва да се уточни концентрацията на антиген, необходима за високото ниво на имунен отговор при всички възрастови групи, се казва в съобщението.

Според вицепрезидента на Sanofi Тома Триумф (Thomas Triomphe), компанията е решена да създаде безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19. През февруари експертите планират да проведат изследване на фаза 2b и ако резултатите са положителни, глобалното изследване на фаза 3 ще може да започне през второто тримесечие на 2021 г., съобщиха от компанията.

В случай на успех необходимите нормативни документи ще бъдат представени през третото тримесечие, а самата ваксина ще бъде достъпна през четвъртото тримесечие на следващата година.

По-рано компаниите планираха да пуснат ваксината в средата на 2021 г., а правителствата и Европейската поеха договорни ангажименти за нейното закупуване, посочват от Sanofi.
БГНЕС