Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Самолетът, с който руският президент Владимир Путин е пътувал за срещата на Г-7 в Хамбург, е заобиколил с около 500 км, за да избегне прелитането над Полша и трите бивши съветски републики на Балтийско море Естония, Латвия и Литва. Това сочат данни от системите за проследяване на гражданските полети, предаде Ройтерс.

Какво обсъдиха и договориха световните лидери на срещата на Г-20?
 
Според уебсайта "FlightRadar24" руският правителствен самолет не е следвал пряк курс от Москва до Хамбург през въздушното пространство на Беларус и Полша. Вместо това машината "Ил" с регистрационен номер RA-96022 е летяла над Балтийско море, преминавайки по пътя си над Финландия и Швеция, преди да навлезе във въздушното пространство на Дания и Германия. Руски телевизии показаха как Путин излиза от самолет със същия регистрационен номер на летището в Хамбург.
 
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира случая, като се ограничи да каже, че сигурността на президента е от първостепенно значение. "Предприетите мерки за сигурност са целесъобразни мерки", заяви той на пресконференция в отговор на журналистически въпрос.

Историческа среща между Тръмп и Путин (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Настоящият руски президент многократно е летял над държави от източния флаг на НАТО. Не е ясно защо сега е бил избран толкова обиколен път до Германия, отбелязва Ройтерс.
 
Агенцията припомня, че на 21 юни натовски изтребител "Еф-16" се доближи до самолета на руския министър на отбраната Сергей Шойгу над Балтийско море, но бе пресрещнат от руски "Су-27".
 
През последните 12 месеца самолети с Путин на борда винаги са летели по преки коридори над страни от ЕС, сочат данни от "FlightRadar24 ". През този период той на няколко пъти прелитал над Полша, последно през май т. г., а над литовската столица Вилнюс - през октомври м. г. Путин не е минавал над Украйна, чието въздушно пространство е затворено за руските авиолинии, припомня Ройтерс.
БТА